...

De godin Athene was niet gek
De godin Athene, deed niet voor niets haar uiterste best om het kostbaarste cadeau te vinden voor de inwoners van de stad, zodat de stad haar naam zou krijgen. En als godin van de wijsheid kan zij het weten! Want Athene is een stad als geen ander. Een stad die al duizenden jaren bewoond wordt maar nog steeds volop in beweging is.Een multiculturele stad die ook heel Grieks gebleven is. Geen anonieme stad, maar een aaneenschakeling van wijken die ieder een dorp op zich zijn en waar de hartelijke en gastvrije ziel van de Grieken tot uitdrukking komt.
 

De Akropolis
Het hoogtepunt van de stad, de heilige rots waar 2500 geleden de belangrijkste tempels op werden gebouwd. Het meesterwerk is het Parthenon, de tempel ter ere van de godin Athene, volledig uit marmer gemaakt en met de perfecte verhoudingen. Bezoek de Akropolis vroeg in de ochtend of in de late namiddag.
 

En dan is er een terras
Athene is een stad die vol is met terrassen. Hier komen de Grieken bijeen om hun koffie te drinken, en de laatste nieuwtjes en roddels uit te wisselen met vrienden. Get local, neem plaats op één van de vele terrassen, bestel een ijskoffie en geniet van alles wat er om je heen gebeurt. Mooie plekjes zijn de terrassen op de trappen van de Plaka, het bij Grieken heel populaire Irini-plein of het Iroon-plein in Psiri.
 

De Varvakiosmarkt
De centrale markt, die eigenlijk Varvakios markt heet  is één van mijn favoriete plekjes in Athene. Ik kan geen genoeg krijgen van deze levendige, kleurrijke, chaotisch plek. De markt is gelegen in het centrum van de stad, aan de Athinas straat, ongeveer halverwege het Monastiraki- en Omoniaplein. Ondanks zijn ligging in het centrum van de stad is de markt gericht op locals en zie je hier het echte Athene. Tout Athene komt hier zijn inkopen doen, van in het zwart geklede omaatjes  tot de koks van de Atheense taverna’s.
 

En nog zo veel meer
Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de vele overblijfselen uit de lange geschiedenis. Van tempels tot Byzantijnse kerkjes tot prachtige neo-klassieke gebouwen. Maar Athene heeft nog zo veel meer te bieden, shoppen, lekker eten en drinken, uitgaan, musea. En wat velen vergeten, Athene heeft stranden, waar je in de zomer wat afkoeling kunt zoeken.