...

Vier seizoenen in een dag op de Azoren
Bij het zien van foto’s op de site van Kras over de Azoren dachten we meteen: daar gaan we heen! Het landschap leek zo overweldigend en inspirerend dat we al weken voorpret hadden en ons erop verheugden om dat allemaal in het echt te gaan zien. Begin mei is het zover. De reis verloopt voorspoedig en we landen laat in de avond op het vliegveld met de naam 'Paulus de 2e'. Het weer valt even tegen: regen en wind hebben vrij spel, maar even later breekt de zon alweer door. Door de nauwe straatjes van de Ponta Delgada brengt de bus de gasten naar de diverse bestemmingen.
 

Mosteiros
Na een goede nachtrust wordt de volgende dag de huurauto afgeleverd. Het is een kek fordje van nog maar drie maanden oud. We gaan naar het westen om een wandeling langs de kust te maken. Het hele eiland is voorzien van goede wegen, al kloppen de kaarten soms voor geen meter. Er staat bijvoorbeeld aangegeven dat een (berg)route doodloopt en zie daar: er ligt onverwachts een ruim geplaveide asfaltweg. We maken een kustwandeling in de omgeving van Mosteiros en bezoeken het plaatsje. Er loopt een smalle weg naar de kust en bij de branding genieten we van een heerlijke lunch. Probeer vooral de verse vis. Wij aten o.a. paardemakreel, zwaardvis, groeper en stokvis. 
 

Vulkaanmeren
Door een wattendeken van mist banen we ons een weg naar het kratermeer Lagoa do Fogo, we twijfelen zelfs even om verder te gaan. Maar keren en teruggaan is ook niet echt een optie, en bovendien we zijn er bijna. Dat blijkt gelukkig ook echt zo... 5 minuten later worden we beloond met een doorkijk op een prachtig, deels in nevelen gehuld meer. Echt een bijzondere ervaring. Ook Lagoa das Furnas is een prachtig vulkanisch meer. Het is een raar gevoel om er vlak naast te staan, onder je voeten begint het al haast te borrelen! De geur van zwavel blijft nog de hele dag om ons heen hangen. 
 

Walvissen en dolfijnen spotten
Met twaalf man gaan we de zee op in een kleine rubberboot om walvissen en dolfijnen te spotten. De gids vertelt deskundig over de dieren en over de traditie van de walvisjacht (vroeger de voornaamste bron van inkomsten voor de eilanders). We hebben geluk en zien 6 walvissen voorbij komen. Wat een imposante beesten en dat terwijl alleen hun rug maar een klein eindje boven water steekt. Opeens zien we een complete staartvin, alsof de walvis ons groet voor ze naar beneden duikt. De dolfijnen zijn erg rustig, maar het valt me op hoe vrolijk mensen worden van contact met deze bijzondere dieren.
 

Bijzondere wandelroutes
Op het eiland zijn diverse leuke trails over hoge bergen met adembenemende uitzichten, zoals bijvoorbeeld die van Sete Cidades. Vanuit het dorpje Faial da Terra kun je als geluk hebt de trail volgen langs de kust naar het volgende dorp. Neem goede wandelschoenen mee, het is hier en daar best hobbelig of glibberig. 

Al met al was het een fantastische vakantie. We hebben enorm genoten van het natuurschoon, de vriendelijke mensen, het relaxte tempo en de gastvrijheid.