...

Ontmoetingen met dieren
Samen stappen we aan boord van de MS Delphin voor een reis naar Antarctica, die onvergetelijk beloofd te worden. Vooral al onze onmoetingen met de dieren onderweg zijn erg bijzonder! Als eerst zien we duizenden pinguïns in alle soorten en maten die over hun eigen 'snelweg' hobbelen. Daarnaast ontmoeten we zeehonden en zeeleeuwen en tientallen vogelsoorten, met als hoogtepunt de albotrossen die ons dagelijks trouw achtervolgen. 
 

Kwetsbare schoonheid
De natuur van Antarctica bestaat uit bergketens, die bedekt zijn met een dikke laag ijs en sneeuw. IJsschotsen drijven op het water. Tijdens onze expeditie wordt overdraging van ziektes, verontreiniging van de leefomgeving en verstoring van het leefritme van dieren zoveel mogelijk voorkomen. Het aantal toegestane bezoeken aan Antarctica wordt sterk gelimiteerd. Elke Antarctica expeditiegroep met de MS Delphin bestaat uit 8 tot 10 man en één expeditieleider. Bij iedere landing worden onze schoenen grondig gereinigd. Onze kleding en rugzakken worden zelfs schoongezogen met een mini stofzuiger! 
 

Confrontatie
Bekend en ook wel berucht is de oversteek van Ushuaia naar Antarctica door de Drake Passage. Hier ontmoeten de Atlantische en Still Oceaan elkaar. De golven kunnen hier flink tekeer gaan. Eenmaal op de volle zee worden de evenwichtsorganen van de passagiers en bemanning op de proef gesteld. Dit was even een dag wennen voor ons allemaal. Na ons bezoek aan Antarctica zetten we koers naar South Georgia. Het weer is erg wisselend: het ene moment waait er een forse wind en pakken donkere wolken zich samen, terwijl 2 uur later de zon schijnt! 
 

Het uiterste puntje van de wereld
Natuurlijk moet er tijdens onze tocht worden gevaren naar het uiterste puntje van Zuid-Amerika. Wanneer we er aankomen, zijn we echt bij 'Land's End'. We hebben de bewoonde wereld daadwerkelijk verlaten. Geen auto's, vliegtuigen en mensen... Alleen wij met 350 andere passagiers in een onmetelijke wereld. Wat moesten wij wennen aan het lawaai en vliegtuigen toen we na 17 dagen weer op het vasteland van Uruquai stonden! Als we op de kaart kijken, zien we dat we maar een speldenprik bezocht hebben, maar waarvan de beelden wel eeuwig op ons netvlies blijven staan. 
 

Dankbaarheid
Wat overheerst na onze terugkomst in Nederland, is dankbaarheid. Dankbaarheid dat we in de gelegenheid zijn geweest dit unieke continent op aarde echt te ervaren, in al haar schoonheid, kwetsbaarheid, onstuimigheid en onmetelijke grootte. Ondeweg zijn met windkracht 10, de golven van 7 meter hoog, 10.000 koningspinguïns, de zonsonderdag op zee tussen de ijsmassa's... Allemaal beelden en herinneringen van onze reis om nooit te vergeten. Dus zeggen wij met z'n drietjes: Antarctica.... Doen!