...

Welkom in Montenegro
Welkom in het land van de zwarte berg: Montenegro. Perfect voor wie op zoek is naar eens een ander type vakantiebestemming, zo heb ik dat zelf ook ervaren. Onze vlucht ging van Amsterdam naar Dubrovnik in Kroatië. Daar staken we de grens over en kwamen we terecht in een schat aan cultuur. Misschien wist je dit nog niet, maar Montenegrijnse mensen en families zijn zeer gastvrij, dit is namelijk van jongs af aan al met de paplepel ingegoten. Misschien is hij niet zo direct en joviaal als wij Nederlanders maar het zal je positief verrassen.
 

Prachtige baaien en kraakhelder water
Montenegro is zo’n bestemming waar prachtige baaien het straatbeeld bepalen. De baai van Kotor is met geen pen te beschrijven, zo mooi. Hoewel, baai is misschien niet het juiste woord. Het doet meer aan als Fjord. En…. Het staat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst. We namen de boot en hebben ons laten meevoeren door het prachtige fjord met aan het einde Kotor. Daarna namen we de 1350 trappen naar boven en beklommen de stadsmuur. ’s Avonds wordt het Byzantijnse bouwwerk verlicht, overdag biedt het een weergaloos uitzicht.
 

Nog meer UNESCO-goed
Welkom in Perast! Ook deze plaats staat op de werelderfgoedlijst. Sinds 2010 is het dorpje autovrij (mei-oktober) zodat we hier met een gerust hart rond konden dolen. De kleine, barokke plaats beleefde in de 17e en 18e eeuw haar glorietijd. Ze bezat namelijk meer dan 100 schepen waarmee handel werd gedreven. Aan de overkant prijken twee eilandjes: St. Joris en Onze Vrouwe van de Rots. Sla deze vooral niet over tijdens je bezoek, wij hebben onze ogen uitgekeken!  In 1452 hebben twee zeevaarders bij de rots een beeld van de heilige maagd Maria gevonden en zo is het bedevaartsoord ontstaan. 
 

Prachtig stukje Montenegro
Wil je erachter komen wat Montenegro nu écht te bieden heeft? Kies dan voor een fijn verblijf in Hotel Park. Wat hebben we hier genoten. Ruime kamers, groot balkon, uitzicht op zee en lekker eten. Vanuit hier ga je ook nog eens gemakkelijk op excursie naar buurland Bosnië & Herzegovina of bezoek je de badplaats Budva met zijn ommuurde stadscentrum met bruisend uitgaanscentrum en fantastische restaurants. De Nederlandssprekende receptioniste vertelde ons alles wat we wilden weten over dit mooie stukje Montenegro. 
 

Een culinaire stop
Bij vakantie hoort lekker eten, vind ik. Eten waardoor je de keuken van de bestemming leert kennen. Culinair genieten op toplocatie, met een goed glas wijn. In Restaurant Adriatica, gelegen tussen de prachtige olijfbomen én direct aan zee worden deze ingrediënten samengepakt. Verse vis, net gevangen en bereid op de gradele (barbecue) en geserveerd met gekookte blitva (snijbiet).  Een goede wijn zoals de Vranac en Krstac smaakt hier heerlijk bij. Na de maaltijd is het nog tijd voor eigenmaakte Rakija van bijvoorbeeld abrikoos of appel.  Dat was dé ultieme afsluiter van onze bijzondere vakantie!