...

Het land van Duizend-en-één-Nacht
Oman: een prachtig sultanaat in het Arabisch Schiereiland. Hier ervaren we de authentieke Arabische sfeer, terwijl we uiteenlopende landschappen, wadi’s, levendige soeks en culturele bezienswaardigheden zien. We bevinden ons daadwerkelijk in het land waar het sprookje van duizend-en-één-nacht werkelijkheid wordt. 
 

De kleinste hoofdstad ter wereld
We landen in de kleinste hoofdstad ter wereld: Muscat. Buiten de luchthaven staat onze gids Zahir met een grote glimlach te wachten. Salaam Alaykum! Welkom in Oman, roept hij. De aankomende dagen gaan we met Zahir op pad. Tijdens de korte rit naar Muscat vertelt hij trots over zijn land. “Veel mensen denken dat Oman alleen bestaat uit woestijn, maar ik ga jullie laten zien dat Oman meer dan een zandbak is”. Muscat ligt tussen de bergen en de zee in en is een van de oudste steden aan de Arabische golf. In Muscat zien we een mix van het traditionele en moderne leven: we zien lage gebouwen en lokale mensen in traditionele kleding, maar iedereen loopt ook met een iPhone en er liggen veel moderne winkels. 
 

Groene bergen in Oman
Na ons bezoek aan Muscat rijden we in onze auto met 4x4-wielaandrijving door naar de bergen van Oman. Bergen in Oman? Ja zeker! Als je door het Jebal Akhdar gebergte wil rijden moet je auto beschikken over een 4x4-aandrijving, anders kom je de steile berg niet op. Vandaag gaan we een dagje touren langs de authentieke dorpjes. Gastvrijheid gaat in Oman hand in hand met dadels en Kahwa, Arabische koffie. Door de bananen- en dadelplantages komen we aan in een oud dorpje, waar we al snel bij Omani vrienden van onze gids Zahir worden uitgenodigd voor een zoete versnapering.
 

Slapen tussen de zeeschildpadden
Het prachtige uitzicht op de canyons van het Jebal Akhdar gebergte verruilen we voor de zee. We stappen weer in de auto en vertrekken richting Sur, waar we een excursie hebben geboekt om de zeeschildpadden te bewonderen. Op deze plek komen jaarlijks meer dan 20.000 groene zeeschildpadden aan land om hun eieren te leggen. Onze gids Zahir geeft als tip om 's ochtends de excursie te doen, zodat we met een kleine groep het strand op gaan. En ja hoor, we vallen met onze neus in de boter! We zien weliswaar 5 gigantische zeeschildpadden en een paar kleine baby schildpadden die zich naar de zee wagen. Wat een magische ervaring!
 

Een kijkje in de keuken
De Omani zijn echte zoetekauwen, dit zien we overal terug. In de soek van Nizwa, vol met geurige specerijen, proberen we Halwa, een zoete lekkernij van rozenwater en kardemom. Zahir legt uit dat de roos waarvan het rozenwater wordt gemaakt groeit in het Jebal Akhdar gebergte, waar we eerder waren. Op de laatste avond van onze reis merken we dat rozenwater in wel meer gerechten wordt gebruikt. Zo eten we bijvoorbeeld ook ijs van rozenwater!