...

Bijzonder overnachten
Tijdens een vakantie of een weekendje weg ga ik er graag even helemaal tussenuit door te verblijven in een hotel met een verhaal. Van historische kloosters en kastelen tot een voormalige school of pianofabriek. Elk met een mooie, bijzondere of verrassende geschiedenis. Voor mij is een verblijf in een van deze hotels meer dan alleen een overnachting. Ronddwalen door het gebouw, authentieke details bewonderen en meer leren over de geschiedenis. Voor even waan ik mezelf in een andere wereld. Dichtbij huis zijn genoeg bijzonder accommodaties!
 

Een Gotisch klooster in Maastricht
In hartje Maastricht ligt het 5-sterren Kruisherenhotel. Dit mooie hotel is gevestigd in een Gotisch klooster. Wanneer ik naar binnen stap, voel ik meteen de bijzondere sfeer. Hippe kunstwerken en eigentijdse decoratie worden gecombineerd met de authentieke uitstraling van het klooster. Ook de ligging vind ik ideaal: het beroemde Vrijthof en de winkels liggen op ca. 5 minuten loopafstand. En om de hoek liggen gezellige terrassen, waar je kunt genieten van een stuk Limburgse Vlaai. 
 

Middeleeuws kasteel in Baarlo
Zodra je de oprijlaan van het Limburgse landgoed van  Sandton Château de Raay inslaat, waant je jezelf in een andere wereld. In het kasteel uit 1236 woonden eeuwenlang adellijke families. Ook de nonnen hebben hier een tijdje gewoond. In 1999 werd het middeleeuwse pand verkocht en omgebouwd tot hotel. De eigenaren hebben de originele trapleuningen, houten balken en de eeuwenoude natuurstenen vloeren weten te behouden. Ik vind het prachtig om te zien, nog mooier om het hier – voor even maar – thuis te noemen.
 

Voormalige kerk in Mechelen
In het historische hart van Mechelen wacht me een unieke ervaring: een nachtje (of twee) slapen in een kerk. Voormalige kerk dan, want in 2006 is het oude kerkgebouw ontwijd en omgebouwd tot hotel. Het verhaal van Martin's Patershof**** begint in 1231 toen de ‘minderbroeders' naar Mechelen kwamen. Eeuwen later bouwde deze Franciscaner orde een klooster in neogotische stijl. Deze authentieke stijl zie je nu nog terug in het hotel!

Nostalgisch schoolgebouw in Sauerland
Oude schooldiploma’s aan de muur en een open haard om een goed glas wijn bij te drinken. In Hotel Alte Schule**** proef je de sfeer van weleer. Hier gingen de kinderen van Bad Berleburg tussen 1923 en 1954 naar school. Inmiddels is het oude schoolgebouw helemaal gerenoveerd, waarbij het traditionele karakter is behouden. In het hotel hangt een ontspannen sfeer van nostalgie en charme, ook dankzij de oude schoolspullen die je niet verwacht!