...

Pizza Margherita
De trots van Napels! Pizza werd vroeger gegeten door de armere bevolking. Toen koningin Margherita in 1889 een bezoek bracht aan Napels wilde ze graag een pizza proberen. Zelf woonde ze in Turijn en daar was de pizza nog niet te krijgen. Uit de verschillende pizza's die ze mocht proeven, was die met tomaat, mozzarella en basilicum haar favoriet. Sindsdien draagt deze pizza haar naam. Er zijn heel veel pizzasoorten, maar dit blijft mijn favoriet.
 

Bolognese saus
De naam zegt het al, deze saus heeft zijn oorsprong in Bologna. Hoewel wij Nederlanders dit vaak automatisch combineren met spaghetti, zullen Italianen dit zelf niet doen. De saus komt volgens hen het beste tot zijn recht met tagliatelle.  En hier hebben ze volgens mij helemaal gelijk in! Wist u trouwens dat Bologna de culinaire hoofdstad van Italië is? Sla deze stad dus zeker niet over bij uw volgende reis door Italië. 
 

Cappuccino
Heerlijk een kop cappuccino na het avondeten? Dat is not-done volgens de Italianen. Cappuccino hoort bij het ontbijt en na 11 uur 's ochtends zul je een Italiaan geen cappuccino meer zien bestellen. Dat zou namelijk niet goed zijn voor de spijsvertering. Maar ik moet eerlijk toegeven; als ik in Italië ben, kan ik het toch niet laten om 's middags op het terras te genieten van een kop perfecte Italiaanse cappuccino. 
 

Tortellini
Italianen eten gemiddeld 28 kg pasta per jaar. Mijn absolute favoriet is tortellini. De oorsprong van de vorm van deze pasta is wel een bijzondere. Een herbergier bekeek door een sleutelgat naar een goddelijke vrouw. Hij kon echter alleen de navel van deze dame zien. Maar hier was hij zo van onder de indruk dat hij vervolgens in de keuken tortellini maakte. 
 

Cannoli
Ik ben een echte zoetekauw en tijdens mijn eerste bezoek aan Sicilië  werd ik aangenaam verrast door Cannoli; een deegrolletje gevuld met ricotta. Deze lekkernij was oorspronkelijk bedoeld om alleen met carnaval te eten, maar gelukkig kun je dit nu het hele jaar door krijgen.