...

Twee landen, twee hoofdsteden
Céad Míle Fáilte betekent 'duizend keer welkom'Ierland bestaat uit twee afzonderlijke landen. Noord-Ierland, met als hoofdstad Belfast, behoort tot het Verenigd Koninkrijk en valt dus onder Brits bewind. Het recente roerige verleden is nog merkbaar door vele borden, monumenten en muurschilderingen. Het andere land is de Republiek Ierland, die officieel in 1949 is uitgeroepen en waar een president de scepter zwaait. De hoofdstad hiervan is Dublin, een voor de Ierse begrippen echte metropool met ruim 1½ miljoen inwoners. Een fors aantal als je bedenkt dat de Republiek pas enkele jaren geleden de 4½ miljoenste inwoner begroette! Dublin heeft veel uitgaansgelegenheden en prachtige musea.
 

Connemara met Kylemore
De dunbevolkte Connemara is een favoriet van mij: talloze meren, uitgestrekte turfvelden, twaalf heuvels en slechts enkele gehuchten zijn in dit natuurgebied te vinden. In die eindeloze uitgestrektheid rijst plotseling een nog dienstdoend klooster op: Kylemore Abbey. De aanblik verrast iedereen. Het is een granieten landhuis, ooit gebouwd door een rijke Engelsman en nu onderdak voor nonnen. Een geliefde bezienswaardigheid waar je prachtig kunt wandelen en van de zuiverste lucht van West-Europa geniet! Een bezoek aan de tuin van Kylemore Abbey is een absolute must. Deze is enkele jaren geleden weer in de oude luister hersteld.
 

Schoonheid in The Burren
The Burren is een beschermd natuurgebied. Muurtjes van gestapelde stenen doorkruisen dit landschap. Vanuit de touringcar kun je heerlijk over de muren heenkijken en genieten van het prachtige landschap. Geologisch gezien is The Burren heel interessant en voorzien van veel onderaardse rivieren en grotten. Vrijwel alle grotten zijn onbegaanbaar. Het steenachtige landschap is onherbergzaam en miljoenen jaren geleden ontstaan. Niettemin is het voorzien van een imponerende flora en fauna. Zelfs orchideeën en Edelweiss zijn tussen de stenen te ontdekken. Zo’n 6.000 jaar geleden werden er dolmen geplaatst. Hunebedachtige bouwsels, waarvan nog altijd niet helemaal duidelijk is wat ooit hun functie is geweest. De Ieren verzinnen er hun eigen verhaal over; daar zijn ze meesters in!
 

Imponerende kusten
Het graafschap Kerry is eeuwenlang geïsoleerd geweest. De vrijwel niet te passeren bergketen (Macgillycuddy) maakte het de inwoners zeer lastig om contact te hebben met de rest van het land. In dit graafschap ligt de beroemde Ring of Kerry over een van de schiereilanden. Deze rondweg staat garant voor onvergetelijke uitzichten op enkele baaien en de Atlantische Oceaan.

Tijdens de Grand Tour bezoeken we de Giant’s Causeway, Cliffs of Moher en de vrij onbekende Slieve League. Op de Causeway zijn grote basaltblokken te zien. De andere klippen rijzen op sommige plaatsen honderden meters op uit de Atlantische Oceaan en vormen een prachtig schouwspel.
 

Gaelic ofwel Iers
Alle naamborden, straatborden en wegwijzers in Ierland zijn in de Ierse taal (Gaelic). Het is een taal die geen enkele verwantschap vertoont met Engels of een Germaanse taal, en daardoor uiterst moeilijk is te verstaan en te leren.

Tot de Republiek in 1923 een feit werd, hebben de Engelsen het de bevolking moeilijk gemaakt. Ieren mochten zelfs hun eigen Gaelic niet meer gebruiken. Dat is de reden dat de taal lange tijd nog maar mondjesmaat werd gesproken. In de afgelegen gebieden kwamen niet zo veel Engelsen, zodat de taal daar levend bleef. Alle kinderen leren tegenwoordig de Ierse taal op school. Natuurlijk leer ik u ook een paar woordjes Iers tijdens de reis!
 

Bijzondere muziekinstrumenten
​Kleurrijke voorstellingen met muziek, dans en zang zijn eigenlijk een ‘must’ als u Ierland bezoekt. En Ierse muzikanten/groepen genoeg natuurlijk: Clanad, Ennya, The Chieftains, The Dubliners, U2, Sinead o’ Connor en Christy Moore. Maar de meeste muziek die je hoort is volksmuziek. Soms is het dansmuziek (jigs and reels), soms zijn het ballads en er zijn ook vrolijke of spottende liedjes bij.

Het traditionele muziekinstrument is de harp met 32 snaren., die je ook terug ziet in het wapen van Ierland. Andere typisch Ierse instrumenten zijn de uilleann (uitspraak: joelie-un), een verfijnde doedelzak en de tin whistle, een klein fluitje. Ook opvallend is de Bodhran (uitspraak: boowrun). De muzikant slaat met één klein stokje een opzwepend ritme op de trommel. Met de andere hand houdt hij hem vast en kan hij tegelijk de toonhoogte varieren.