...

Dubai
De eerste nacht in Dubai verblijven we in een hotel en nemen we de volgende morgen onze tijd voor het uitgebreide ontbijtbuffet. Daarna gaan we de blauwe tour door Dubai doen met de Big Bus City Tour een soort hop-on-hop-off-bus. Dubai vinden we een opvallend schone stad en erg ruim van opzet. De wegen zijn soms zelfs 8-baans. De gebouwen zijn zonder uitzondering hoog. Opvallend vinden we dat de ruimten tussen de gebouwen lang niet altijd zijn bestraat. Er ligt zand. Niet zo vreemd eigenlijk, want Dubai ligt immers in een woestijn. Na zo'n 20 minuten bereiken we de 1e halte: de Jumeirah Moskee. De 2 slanke minaretten en de 5 koepels lijken net versteend kantwerk. Een gids vertelt in geuren en kleuren over de rituelen binnen de moskee, het geloof en het gebed.
 

Aan boord
Om 20.10 uur stappen aan boord van de Costa Deliziosa. De koffers staan al in onze hut. Hoewel het een binnencabine is, is hij vrij ruim. Alles is kraakhelder. In het krantje staat - in het Nederlands - allerlei informatie voor de volgende dag. De volgende dag laten we het ontbijtbuffet ons goed smaken; het mag best uitbundig worden genoemd. Er is volop keuze en eieren worden klaar gemaakt hoe je het ook maar wilt. We blijven vanmorgen aan boord. Er is nog té veel te zien voor ons: alle dekken, wat er op die dekken allemaal is te zien: zwembaden, bubbelbaden, een fitnesscentrum, zonnedekken, een rollerskate- en een trimbaan, een golfcourse, een racesimulator, een tafeltennisruimte, restaurants, bars, een gokzaal, een cigar lounge, winkeltjes, een kaartzaal en een theater waar we nog vaak zullen komen. Ongetwijfeld zullen we nog meer zien. ’s Middags zetten we op de Perzische Golf koers richting het Sultanaat Oman.
 

Muscat
Het afmeren in Muscat bekijken we vanaf dek 11. De indrukwekkende procedure neemt al met al flink wat tijd in beslag. Taxichauffeur Abdullah brengt ons naar de Sultan Qaboos Moskee. Bij de moskee wordt Els eerst wat geholpen met het omdoen van haar sjaal. Abdullah leidt ons rond. We gaan door de tuin eerst naar de vrouwenmoskee. Die steekt wel schril af tegen de grootsheid van de Sultan Qaboos Moskee. We kijken onze ogen uit. De moskee is echt schitterend. Na de wasplaatsen mogen we nog wat rondlopen in de bibliotheek. Er staan opvallend veel korans. We lopen door de tuin terug naar de uitgang van het complex. De bloemperken liggen er schitterend onderhouden bij. Aan water geen gebrek middels drainageslangen.
Volgens onze taxichauffeur staakt het havenpersoneel vandaag. Er wordt nogal eens gestaakt vanwege de lage lonen maar het gaat er allemaal heel gemoedelijk aan toe. Hoe zal het ons vanmiddag vergaan op weg naar Fujairah?
 

Fujairah en Sharjah
Als we Fujairah binnenrijden, valt ons direct op, dat er op elke rotonde een plastiek staat. Dan weer is het een reusachtige koffiekan, dan weer opspringende vissen, een oester met parel of een grote vogel. Je kunt het zo gek niet bedenken. Dit soort verfraaiingkunstwerken is kennelijk in deze omgeving 'in' want in Dubai zagen we ze ook al. Op weg naar het plaatsje Bidya rijden we over de kustweg en komen door Khor Fakkan, een enclave in Fujairah van het emiraat Sharjah. Direct valt op de Sharjah veel luxer is dan Fujairah. We komen langs het universiteitsgebouw en langs een aantal ministeries. Ook zien we een prachtige moskee. We vragen Kursid even te stoppen voor een foto. Dat is het voordeel van een taxi boven een bus.
 

Abu dhabi
Elke keer is het weer leuk te ontbijten met zicht op de onmetelijke zee. Dan zien we de kust van Abu Dhabi dichterbij te zien komen. We zien veel booreilanden. Met de Big Bus gaan we de Abu Dhabi Corniche op. Dat is boulevard, promenade, fietspad, joggingroute en skatebaan tegelijk. De volgende stop is bij het Emirates Palace Hotel. Het privé stand van het hotel is 1,3 km lang en je kunt uit een automaat goudstaafjes van 1 tot 10 gram trekken. Dan zijn we bij de Sjeik Zayed-moskee. Geheel volgens de idee van Sheikh Zayed is de moskee een voorbeeld van Open Minds, Open Doors, ook niet moslims moeten deze moskee dus kunnen bezoeken en bewonderen. We gaan het binnenplein op. Dat wordt gebruikt als bidruimte. Dus komt de vraag op... is dat niet erg heet op dat witte marmer? Maar nee, de vloer wordt via een watersysteem gekoeld. Je kunt er dus gewoon met blote voeten op staan en lopen en erop knielen.
 

Galadiner
Het diner is vanavond een kwartier later: om 18.30 uur. Het kledingadvies is weer gala. Het wordt een prachtige happening. Een soort afscheid. Bedienend personeel loopt met Bengaalse - koud vuur - fakkeltjes  in optocht door het restaurant onder de vrolijke tonen van het nummer ‘Loveboat’. Tijdens het dessert wordt Brut geschonken. Efren en Kumar die ons elke avond bedienen, doen met alles volop mee en amuseren zich - net zoals wij trouwens - kostelijk. Tot slot van de dag lopen we nog over het dek. Af en toe zien we op zee in verte de lichten van een schip.