...

Santiago de Cuba
Na het tellen van de koppen gingen we op pad door Santiago de Cuba. Waar we achtereenvolgens het plein van de revolutie met het Antonio Maceo monument hebben bekeken, een voormalig regeringsgebouw nog voorzien van kogelgaten, de indrukwekkende begraafplaats Santa Ifigenia met wisseling van de wacht. Voor de lunch moesten we een stukje varen naar een eilandje waar we op het heerlijke terras genoten we van calamares in tomatensaus.  Daarna een bezoek aan het schitterend gelegen fort (Castillo del Morro) voor prachtige uitzichten. Rond een uur of vier waren we weer terug bij het hotel. Dus snel zwembroek aangeschoten en naar het zwembad gerend om even af te koelen. 
 

Basilica en Bayamo
Onderweg bezochten we het mooie plaatsje El Cobre met de beroemdste kerk van Cuba, namelijk Basilica de Nuestra Senora de Cobre. Deze hoog gelegen kerk was bij het inrijden van het dorp al goed zichtbaar. De kraakheldere blauwe lucht leverde mooie foto's op. Hierna snel weer op pad naar de koloniale stad Bayamo. Eerst het prachtige plein bekeken en daarna ruim 30 minuten de tijd om zelf het stadje te bekijken. De winkelstraat was volgens onze gids Iovanni de langste van Cuba. De lunch gebruikten we bij La Bodega. Na het eten werd een houten mok koffie met honing aangeboden. Zo, we konden er weer een halfuurtje tegen.
 

Camagüey
Na het ontbijtbuffet rijden we een klein stukje naar het centrum van Camagüey, waar de fietstaxi's al voor ons klaarstonden. De fietsers trapten zich gek om ons door de nauwe straatjes naar het eerste pleintje te vervoeren. Hier eerst wat korte uitleg door Iovanni en daarna tijd om wat rond te kijken en foto's te maken. Een oud gerimpeld dametje volgde ons over het plein en in de kerk. Met de 1 CUC die Agnes haar gaf was ze erg blij. Natuurlijk mocht ik een foto van haar maken. Toen ik haar de foto liet zien en vertelde dat we haar 'meenamen' naar Hollanda was erg onder de indruk (of kon ze zo goed toneelspelen...?). Na het bekijken van de overige drie, al net zulke mooie pleinen, leverden de fietsers ons weer af bij het startpunt.
 

Sancti Spíritus
Onze volgende stop was het prachtige plaatsje Sancti Spíritus. Eerst naar binnen voor de lunch met natuurlijk weer livemuziek en daarna 45 minuten de tijd om zelf het mooie centrum te verkennen. Wat een prachtige straatjes én pleinen. Dan verder richting Trinidad, maar niet voordat we eerst nog een stop maakten bij de Klokkentoren van Iznaga, beter bekend als de slaventoren. Achterin de tuin van het mooie landhuis aan dezelfde straat liet Iovanni ons kennismaken met een suikerrietpers, vroeger aangedreven door slaven. Dit moest natuurlijk even geprobeerd worden. Daarna beklommen de helden de slaventoren, aangemoedigd door de benedenblijvers met hoogtevrees.
 

Trinidad
Da's lekker, een paar dagen niet de koffer inpakken. We verkennen Trinidad en drinken in de Canchanchara Bar een heuse Canchanchara koffie, natuurlijk aangelengd met een druppie rum. Ook hier weer livemuziek door een salsaband met cd én mandje. Na een bezoek aan een marktje kregen we de middag 'vrij'. Na het diner gingen we opnieuw naar de stad voor een avondje muziek. Door het gehele centrum kon je genieten van alle soorten Cubaanse muziek. We hadden het geluk een zitplaats te bemachtigen op de trappen bij de kerk en hebben op gepaste afstand kunnen genieten van de luidruchtige band. Wat een feest! Laat op de avond zaten we pas weer in de bus naar het hotel.
 

Havana
Het is écht waar... onze laatste dag in Havana is aangebroken. We gaan vandaag een stadstour maken met paardenkoetsen. Leuk om op deze manier de stad te bekijken. Op verschillende plekken werd er even gestopt, zoals bij het Plein van de Revolutie om en het Militair Museum voor een paar snelle foto's, waarna we werden afgezet bij het oude centrum voor een stadswandeling met Eduardo. Na de gezellige lunch volgde de rest van de wandeling. Tegen het einde van de middag bereikten we de plaats van de oldtimers die ons bij het hotel zouden afzetten. Dit was een prachtige afsluiting van onze reis door Cuba.