...

Waarom Noorwegen?
Vaak hoor ik om mij heen: "Noorwegen? Dat is te koud, te weinig zon...". Maar als je in de zomer gaat, kan dat reuze meevallen. Het mooie van een rondreis door Noorwegen is juist dat je álle soorten weer hebt. Aan de ene kant van de berg kan het regenen en aan de andere kant schijnt de zon. Qua kleding kun je dus het beste laagjes dragen. Dankzij die regenbuien is de natuur zo groen. En dat maakt Noorwegen juist zo mooi! En als dan de zon ook nog eens schijnt, krijgen de meren de allermooiste kleuren. En alleen daarom al wil je Noorwegen gewoon echt zien en ervaren!
 

Rijden in Noorwegen
Bij een fly-drive maak je flink wat kilometers, maar rijden in Noorwegen is absoluut geen straf. Na elke bocht verschijnt er weer een prachtig uitzicht. In het begin stop je nog veel, maar als snel word je wat selectiever, want het blijft mooi! De meeste wegen in Noorwegen zijn max. 80km, dit omdat ze meestal eenbaans zijn. Vanwege de vele meren moet je af en toe de ferry te nemen. Deze varen regelmatig (reserveren is niet nodig) en alles is goed aangegeven. Blijf wel even in je auto zitten voor de betaling (cash of pin) voor je de auto uitgaat. Ook zijn er tolwegen in Noorwegen. Wanneer je een huurauto hebt, is een tolkastje inbegrepen. De kosten van de tol komen dan automatisch op je credit card. En overal in Noorwegen vind je toiletten langs de weg mét papier.
 

De steden
Noorwegen is meer dan alleen een prachtige natuur. Oslo, Bergen en Trondheim zijn hippe steden met veel bezienswaardigheden en alles is op loopafstand. Je kunt er makkelijk een dag rondslenteren, wat ook een leuke afwisseling is met het autorijden. Trondheim heeft veel gezellige bars en restaurants en bij mooi weer stromen alle terrassen vol. In Bergen is het erg leuk om te winkelen en je vindt er veel kunstenaars. Oslo is redelijk vlak en daarom erg leuk om per fiets te bekijken. Via een tour van Baja Bikes heb ik in korte tijd op een leuke manier de hele stad gezien, aanrader!

Eten en drinken
Je kan je dag beginnen met zalm, als lunch een broodje met zalm en dineren met gebakken zalm. Zalm mag niet ontbreken op je reis, want het smaakt nergens zo lekker als hier. Een goede restaurantketen is Egon, deze vind je door het hele land. Ook zijn ‘gezonde’ hamburgers overal te bestellen. Waar ik wel aan moest wennen is dat wanneer je buiten op een terras zit er niemand je bestelling op komt nemen. Je moet zelf binnen bestellen én betalen vor ze iets komen brengen. En het is ook niet overal zo, maar je merkt het vanzelf als het wel zo is ;-). De prijzen zijn wel wat hoger dan bij ons: een hoofdgerecht kost ongeveer €25,- en een glas fris ca. € 3,50 en bier of wijn ca. €9,- 
 

Tips
In het westen van Noorwegen is het druk qua toerisme. Daarom enkele tips. Voor de spoorlijn Flåmbaan kun je het beste reserveren. Wanneer je dit ter plaatse in de ochtend doet, is er vaak pas plek voor de middag. Een mooie staafkerk vind je in Borgund, zo'n 20 minuten rijden van Lærdal. In Bergen zijn de Fløibanen naar de top van de berg Fløyen, een aanrader, het beste is om dit aan het einde van de middag te doen wanneer de cruiseschepen zijn vertrokken. Veel toeristen per bus en auto vertrekken ‘s ochtends erg vroeg, maar wanneer je iets later vertrekt, zit je net achter de grote meute en is het vaak net iets rustiger.