...

Vruchtbare grond
Alentejo wordt de 'broodmand' van Portugal genoemd, het is een gebied met open land met golvende velden en vruchtbare grond We wonen ondertussen al jaren in de Alentejo en hebben deze provincie enorm zien veranderen. Mijn man en ik zijn hier heen gegaan omdat we hier een akkerbouwbedrijf zijn begonnen met tarwe, zonnebloemen en vleesvee. Nu verbouwen we ook druiven en olijven en verhuren appartementen op het landgoed. Prachtig uitgestrekt landschap met in het voorjaar een weelde aan wilde bloemen.
 

Tussen de wijnranken
Je kunt hier heerlijk picknicken aan het grootste stuwmeer van Europa of je laten verwennen in één van de vele kleine restaurantjes. De Portugezen houden van lekker eten wat is klaar gemaakt met verse,  natuurlijke producten. Ze proeven het hoor als je even een kant en klaar pakje hebt gebruikt!
 
Wij hebben vele wijngaarden zien komen, de Alentejo is nu bekend om zijn goede wijnen. We hebben zelf ook 30 hectare druiven gezet en verkopen de opbrengst aan de coöperatie van Redondo. Zelf wijn maken hebben we even gedaan maar dit is toch een betere oplossing, je kunt niet alles en het is best moeilijk.
 

Zo veel historie in een gebied
Portugal is in 1986 in de EU gekomen en in datzelfde jaar is het historische centrum van Évora door UNESCO als werelderfgoed erkend. Daar wonen we vlakbij en in die jaren kreeg ik de kans om de opleiding tot regionaal gids te volgen. Wat een rijkdom en wat een enorme hoeveelheid historische plaatsen die de moeite waard zijn om te bezoeken. Niet alleen Évora maar ook het plaatsje Vila-Viçosa met de burcht en het paleis. Of Estremoz met de nostalgische binnenstad en kasteel en Elvas met haar oude stadswallen en vestingwerken. Het is heel veel en ik zeg ook altijd: “Neem uitgebreid de tijd om te genieten van de geschiedenis van deze streek en het landschap”. 
 

Mediteren bij Monsaraz
Als Nederlanders zijn we gewend aan de zee en hier is dezelfde Atlantische Oceaan, maar toch anders. Eigenlijk wil ik het aan niemand vertellen... maar het mooiste strand met een doorzichtige zee vind je toch echt aan de kust van de Alentejo. Als ik meer tijd had zou ik willen wandelen en fietsen in de Alentejo. Mediteren bij Monsaraz of bij de pre-historische stenenring… Er is zoveel om van te genieten ondanks ons drukke bestaan probeer ik dat goed te onthouden.
 

Werken als gids
Met mijn opleiding werk ik min of meer elke dag in de stad of de provincie en op die manier kennen vele gasten van Kras me. Vaak krijgen we de vraag of het indertijd een goede beslissing is geweest om te verhuizen? Ja, wij vinden van wel! Alles heeft natuurlijk voor-en nadelen, maar dit prachtige land en de vriendelijkheid van de bevolking maken het leven hier toch heel prettig.