...

Echt Spaans
Onze uitvalbasis voor een ontdekking van Andalusië ligt in Málaga. Een nog nauwelijks door toerisme geteisterd stadje in het zuiden van Spanje. Hier zijn de meeste menukaarten soms dan ook alleen in het Spaans en is een vertaalapp of een reisgids geen overbodige luxe. Gelukkig kun je in de meeste eettentjes ook gewoon iets aanwijzen in de toonbank waar de belangrijkste gerechten van het huis zijn uitgestald. Dat geldt ook voor de delicatesswinkeltjes waarvan de etalages ons doen watertanden.
 

Andere tijden
Na een karig ontbijt van een geroosterd broodje of croissant met sterke koffie nemen de Malagueños pas tegen een uur of twee een uitgebreide lunch bijvoorbeeld op het strand met sardines van de bbq. De lunch duurt tot maximaal ongeveer 16.30 uur. Het diner is dus laat. Om niet in een leeg restaurant te zitten besluiten we om het vol te houden tot 22 uur voor we een restaurant binnenstappen. We zijn tot onze verbazing toch nog een van de eersten die aan tafel gaan.
 

Spaanse drankjes
Je zit hier goed voor de heerlijkste wijnen of een lekker biertje (Cruzcampo) maar een goede cocktail is moelijk te vinden. We kiezen daarom voor de afwisseling een frisse, fruitige Sangría. Niet te vergelijken met de kant-en-klare van onze slijterij! Hier in het zuiden is vooral de variant Tinto de Verano populair: rode wijn met citroen en bitter lemon of sinas. Bij de meeste barretjes krijg je bij je drankjes een klein bakje met nootjes of popcorn of zelfs snoepjes.
 

Echt traditioneel
De Gazpacho in Andalusië is lichter dan we gewend zijn van andere Spaanse streken, maar zeker niet minder lekker. Vaak wordt deze koude tomatensoep geserveerd in een glas, al dan niet geserveerd met ijsklontjes. Over ijs gesproken... je ziet op bijna elke straathoek de schattigste ijskarretjes en ze hebben natuurlijk allemaal Málaga-ijs, heerlijk tijdens een wandelingetje na het eten. Of neem als afsluiter een heerlijk droge Sherry fino, die hier prima als desertwijn gedronken kan worden in plaats van de zoete Málagawijn.
 

El Tapeo de Cervantes
Op aanraden van vrienden bezoeken we deze hele kleine tapasbar aan de Calle Carcer. Gelukkig is er nog een tafeltje vrij en omdat de eigenaar er al snel achter is dat we vrijwel geen Spaans kunnnen stelt hij voor om ons te verrassen.  En dat lukt! De heerlijkste kleine gerechtjes in bijzondere combinaties komen langs zoals mals zwijnvlees met mangosalsa of Jamón Iberico met als tegenhanger queso de cabra geitenkaas.  De ham wordt ter plekke voor je afgesneden.