...

Ontdek de best bewaarde plekjes
Lekker met de auto rondtoeren in Spanje en Portugal. Nergens vind je zoveel leuke onbekende plaatsjes om naar toe te rijden als op het Iberisch schiereiland. Af en toe moet je natuurlijk wel even de benen strekken op een van de wandelroutes in de ruige natuur. Of je tijdens een tussenstop lekker laten verrassen door bijzondere gerechten in knusse restaurantjes. Onderweg kom je langs onontdekte dorpjes met mooie culturele schatten. Overnachten en even helemaal tot rust komen doe je in de meest bijzondere hotels op schilderachtige plaatsen.
 
Ontdek op de volgende pagina’s onze tips ‘weg van de massa’. 

Even de benen strekken in de natuur
Tijdens je autotoer wil je misschien wel even pauzeren om lekker een stukje te lopen…
In natuurpark Anaga op Tenerife lijkt de tijd miljoenen jaren stil te staan. Het dichte bos en de mossen hebben een elfachtige uitstraling en het is een van de weinige plaatsen waar nog laurier groeit.
Op Lanzarote is het wel even een klim als je de Volcan de Corona in het noorden op wil. Maar het spectaculaire uitzicht vanaf deze vulkaan maakt dat zeker de moeite waard!
In het westen van Gran Canaria bevindt zich Playa de Güigüi, een nog onontdekt strandje. Er komen bijna geen mensen want het is namelijk alleen te bereiken via een lange wandeling door de bergen.
Het wilde noorden van La Palma, kun je al wandelend over oude voetpaden verkennen. Het afgelegen wandelgebied heeft spectaculaire kloven, verlaten boerderijtjes en oude akkers.
Op Madeira kun je vanuit het landelijke dorpje Prazeres het mooie kronkelig pad van Ponta da Pargo volgen door de groene omgeving. Ondertussen bewonder je de traditionele plattelandsdorpjes omringt door wijngaarden.
 

Culinaire verrassingen onderweg
Spanje en Portugal staan bekend om hun uitstekende keuken, hieronder enkele culinaire, verrassende tips voor onderweg.
Door een spectaculair landschap, rijd je naar het dorpje Vega de Rio Palmas in het midden van Fuerteventura. Hier ligt Casa de la Naturaleza, een natuurcentrum, dat niet alleen interessant is om te bezoeken maar ook een restaurantje met een onverwachte goede gastronomie heeft.
In Guayadeque op Gran Canaria zijn drie restaurantjes in de rotsen gebouwd een echte bezienswaardigheid. De middelste ‘El Centro’ is een echte aanrader met prima barbecuegerechten. Een eindje verderop in Agaete kun je dan weer goed terecht voor lekkere vis. Bijvoorbeeld bij restaurant Dedo de Dios of Cofríada de Pescadores.
Net als in Spanje kun je in Portugal ook fantastisch vis, schaal- en schelpdieren eten in leuke vissersplaatsjes zoals Fuzeta, Santa Luzia en Cabanas in de Algarve. De vissers boeten hier nog ouderwets hun netten aan de kade. Ook op Madeira kun je natuurlijk goed vis eten. Trouwens als je daar onderweg dorst krijgt is de Taberna da Poncha in Serra d’Agua een aanrader. Verfrissende drankjes met natuurlijke ingrediënten, vers gemaakt! 
 

Culturele tussenstops
Onderweg kom je af en toe een echte cultureel juweeltje tegen. Als je bijvoorbeeld bij Las Playitas op Fuerteventura de weg omhoog rijd lijkt er een majestueus kasteel op te doemen. Kom je dichterbij dan zie je dat het eigenlijk een vuurtoren is. Vanaf de La Entallada kun je Afrika al zien liggen! Verder naar het noorden aan de rand van de stad La Oliva kom je bij de ‘Casa de los Coroneles’ (huis van de kolonels). Dit kolossale herenhuis is gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw en is een typisch voorbeeld van Spaans-koloniale architectuur.
 
Liefhebber van charmante museumpjes?
Op Lanzarote is het etnografisch museum Tanit in het kleine dorpje San Bartalomé een echte verborgen schat. Het werd opgericht om de erfenis van de oude bewoners van het eiland te tonen en te bewaren.
Het museum en archeologiepark Cueva Pintada in Gáldar op Gran Canaria is het resultaat van meer dan 24 jaar aan opgravings- en conserveringswerk. Met een spectaculaire wandeling over een loopbrug kom je precies te weten hoe de huizen en grotten van de oorspronkelijke bevolking eruit zagen.
 

Wonderschone dorpjes onderweg
Sla onderweg af en toe een klein weggetje in de berg op of richting de kust en je ontdekt de schattigste dorpjes, waar de tijd stil lijkt te staan.
Op Tenerife ligt het bergdorpje Masca, waar je een aantal jaren geleden niet eens kon komen met de auto. Ondanks dat steeds meer toeristen dit lieftallige plaatsje ontdekken is het de rit meer dan waard.
Op Gran Canaria vinden ook steeds meer mensen de weg naar de heerlijke karakteristieke dorpjes als Arcus of het oude Teror. Maar nog min of meer echt onbekend is het meest afgelegen dorp van het eiland: La Aldea. In het knusse kunstenaarsdorpje wonen veel schilders, beeldhouwers, fotografen, schrijvers en musici.

In het lieflijke Monchique, gelegen in de bergen in het zuiden van Portugal, is het aangenaam vertoeven in de heilzame warme zwavelbaden. Nog zuidelijker liggen Carvoeiro en Benagil, traditionele vissersplaatsjes tussen de betoverende hoge rotsen aan het helderblauwe water. Iets voorbij Faro ligt ook een verborgen pareltje aan de kust: Cacela Velha. Dit dorpje, aan de rand van natuurgebied Ria Formosa, bestaat uit slechts een paar huizen, maar heeft wel een kerk, een fort en grandioos uitzicht. 
 

In alle rust overnachten
Soms kom je zo’n bijzondere locatie tegen waar je helemaal tot rust komt. Boven op de berg in Randa (Mallorca) staat zo’n accommodatie, een oud klooster dat verbouwd is tot charmant en comfortabel hotel. Geniet een paar dagen in de bijzondere serene sfeer van het Santuari de Cura. Alleen al het uitzicht is verbluffend!
 
Ook heel speciaal is een overnachting in een voormalig postkantoor Senderos de Abona op Tenerife. Volgens een reiziger “Een kleinschalig familiehotel, waar je je in grootmoeders tijd waant.” Of beleef vervlogen tijden door te overnachten in een echte grot, in een Casa Cueva op Gran Canaria. Doordat het huis in de aarde verborgen zit is het de hele nacht écht stil, heel bijzonder. Verblijf op Lanzarote in een van die witgekalkte huisjes (La Casona de Yaiza), die zo karakteristiek zijn voor het eiland.
Heerlijk die gemoedelijk plekjes, even ‘weg van de massa’!