...

De oudheid wacht om ontdekt te worden
Het stond al jaren op mijn verlanglijstje, een ontdekkingsreis naar de beroemde Indonesische tempel Borobudur. En ja, 's werelds grootste boeddhistische 'stupa' lijkt echt te wachten om door ons opnieuw ontdekt te worden, imposant en adembenemend!
De tempel uit de 9e eeuw is omgeven door weelderige groene vegetatie en vulkanen. Het enige hotel op loopafstand van de Borobudur is het Manohara Centrum Borobudur.
 

Betoverend bij zonsopgang
Op de top van de tempel, zijn we getuige van de opkomende zon achter de imposante berg Merapi. We komen helemaal tot rust hierboven en genieten van de schitterende omgeving.
Om meer te leren over de tempel, huren we een erkende gids. We gaan kloksgewijs door de 5 lagen met galerijen vol reliëfs in steen uitgehouwen. Ze vertellen over het leven van Boeddha en oude legendes. Zeer indrukwekkend!
 

Prins Sudhana en Manohara
Op het tweede niveau zien we het prachtige reliëf dat het liefdesverhaal vertelt van Manohara en prins Sudhana. Manohara is een kinnari (nimf); half mens en half vogel. Als Manohara op een gegeven moment verdwijnt legt de prins een bijna onmogelijke reis af voor hij haar terug vindt. Onderweg komt hij voor allerlei  uitdagingen te staan en ontmoet hij vele bijzondere, wijze mensen die hem verder helpen. Uiteindelijk realiseert hij zich dat hij de weg naar verlichting, diep van binnen, al kende. Het loopt zoals de meeste sprookjes goed af en ze leefden nog lang en gelukkig...
 

Expeditie ‘Kaneelroute’
Een ander intererssant reliëf laat een zeilschip zien met de bemanning vol in actie in het midden van de oceaan. Deze 8e-eeuwse schepen verscheepten kaneel van Indonesië naar Afrika. In 1982, bezocht Philip Beale de Borobudur en raakte geïntrigeerd door de afbeeldingen van het schip. Hij besloot een zelfde soort schip na te bouwen en ging er twintig jaar later de kaneelroute mee verkennen. Het schip werd 'Samudraraksa' (verdediger van de zeeën) genoemd en is zien in het gelijknamige museum in het Borobudur Tempel Complex.
 

Een bezoek om nooit te vergeten
Deze tempel heeft echt zijn eigen magie. Het geeft me het gevoel alsof ik eeuwen terug ga in de tijd. Alsof eeuwenoude boeddhistische en hindoeïstische koninkrijken nog steeds regeren.  Dit is een reis die ik nooit zal kunnen wissen uit mijn geheugen. Mijn verhaal vertelt slechts een klein deel van dit buitengewone cultureel erfgoed met haar verbazingwekkende geschiedenis. Iedereen zou dit moeten ervaren, het is een belevenis om nooit te vergeten.