...

De hoofdsteden van Scandinavië
Ja het is er vaak koud in de winter en het is lang donker... Reden te meer voor de Scandinaviërs om het zo gezellig en mooi mogelijk te maken in huis en in de restaurants, cafeetjes en winkels. Shoppers die van design en kunst houden kunnen dan ook hun hart ophalen in de Scandinavische steden. 's Zomers kun je juist lekker eilandhoppen ín de waterrijke steden, een terrasje pakken aan de kade of bij het stadsstrand. In dit verhaal leest u meer over de vijf bijzondere hoofdsteden van Noorwegen, Zweden, Finland, Denemarken en IJsland.
 

Oslo
Over Oslo wordt vaak gezegd dat het meer lijkt op een vriendelijk dorp dan een grote stad. In de grote natuurrijke stadsparken komen zelfs rendieren voor.  Geen betere plek dus, dan het raadshuis van deze gemoedelijke stad, voor de jaarlijkse uitreiking van de Nobelprijs voor de Vrede. Bekijk in het nabijgelegen Nobel Fredssenter de galerij met alle Nobelprijswinnaars of een van de wisselende tentoonstellingen (gratis). En als je de tijd hebt: wandel door het Frognerpark met de 212 bijzondere beelden van Vigeland, ze symboliseren de kringloop van het mensenleven.
 

Stockholm
Een van de leukste eilandjes van Stockholm is het museumeiland Djurgården. Zing en dans mee met Agneta en Frida in het Abbamuseum. Waan je op zee in het enige volledig in tact gebleven 17e-eeuws zeilsschip van maritiem museum Vasa.
Het openluchtmuseum Skansen laat oude ambachten herleven en heeft een dierentuin met inheemse dieren waaronder beren, zeehonden, lynxen en elanden. Maak een ritje in de achtbaan of laat je lekker meezwieren in de fantastische  zweefmolen in pretpark Grona Lund.
 

Helsinki
Stedentripje Helsinki? Je hoort het niet vaak maar het is toch echt de moeite waard. De relatief jonge stad (466 jaar)  ligt verspreid over verschillende kleine eilandjes. Tussen de vele hippe gebouwen zie je af en toe iets wat ouder is, zoals de sprookjesachtige Uspenski Kathedraal in de mooie art nouveauwijk Katajanokka. Alles over de Finnen - van ambachtelijke houtbewerkers tot moderne designers - leer je in het openluchtmuseum Seurasaari. De Finse huisjes, uit verschillende eeuwen staan in een prachtige bosrijke omgeving.
 

Reykjavik
Reykjavik is een van de groenste steden ter wereld met haar stadsverwarming door natuurlijke bronnen. Bijna alle IJslanders wonen in of rondom deze meest noordelijke stad ter wereld.
Een van de indrukwekkende gebouw is de Hallgrimskirkja, een kerk van bijna 75 meter.  Naast veel nieuwbouw heeft Reykjavik een grappige oude vissershaven en de bijbehorende vismarkt moet je vooral niet overslaan. Vanaf het gebouw waar het warme water in tanks wordt opgeslagen (de Perlan) heb je een prachtig uitzicht over de stad. 's Avonds kun je er eten in een ronddraaiend restaurant.

Kopenhagen
Kopenhagen wordt vaak vergeleken met Amsterdam en als je er rondloopt snap je wel waarom. Neem bijvoorbeeld de Nyhavn, overal bootjes langs de kade en ja de huizen zijn hier en daar wat kleurrijker dan bij ons, maar ze ademen dezelfde sfeer.
Bekijk in het Design Museum Denemarken de meest bijzondere industriele ontwerpen en toegepaste kunst uit de geschiedenis. Amusementspark Tivoli, dat midden in de stad ligt, is vooral in de avond leuk met alle lichtjes. Er zijn, naast de attracties en weeldeerige tuinen, ook restaurantjes en een concerthal. Tip: Op zaterdag is er een sepctaculaire vuurwerkshow in het park.