...

Oude stad van Tallinn - Estland
Met klinkers geplaveide straatjes en ijzeren straatlantaarns, Gotische torens en middeleeuwse markten. De binnenstad met haar kleurrijke, gevelhuizen, half verborgen hofjes en grandioze kerken werd gebouwd in de 13e tot 16e eeuw en is nu een echte trekpleister. Mooi die sprookjesachtige charme van de oude stadsmuur met haar wachttorens. En gelukkig hebben ook cappuccino en wifi hier hun weg gevonden!
 

Kryžiu kalnas - Litouwen 
De kruisheuvel is voor mij een van de meest bijzondere plaatsen ter wereld. Het is een unieke, heilige plek, omarmd door legendes en fabels. Mensen van verschillende volkeren en religies brengen hier hun kruis met hun naam, voornemens en pleidooien voor clementie. Het aantal kruizen wordt geschat op 50.000 tot 100.000. De heuvel werd in 1993 in de christelijke wereld populair door een bezoek van paus Johannes Paulus II. 
 

Kuršių nerija - Litouwen
De Koerse Schoorwal is een lange strook van hoge duinen van duizenden jaren oud. Het gebied wordt omringd door het meer de Koerse lagune en de Oostzee. Ik heb nooit ergens zo'n bijzonder landschap gezien als hier, gevormd door de wind en de zee en behouden door mensenhanden. Met recht wordt het de parel van de Oostzee genoemd. Het natuurgebied is uitgeroepen tot Nationaal Park en in 2000 toegevoegd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.
 

Art Nouveau in Riga - Letland
In Riga geniet ik vooral van de prachtige gevels. Deze stad wordt dan ook beschouwd als de hoofdstad van de Art Nouveau of Jugendstil-architectuur. Wel 40 procent van de gebouwen in het zogenaamde Centrs ofwel Nieuwe stad zijn in die stijl gebouwd. Samen met de Oude stad is deze wijk opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Kijk in Riga dus niet alleen naar het trottoir of de etalages, kijk vooral omhoog en zie de verrassende architectuur!
 

Het geheim van amber - Litouwen
Barnsteen, ook wel amber genoemd, is hars die miljoenen jaren geleden uit naaldbomen liep, versteende en wegspoelde in zee.  Van oudsher wordt aan de westkust van Litouwen veel barnsteen gevonden. Kooplieden vervoerden het naar Azië, Europa en zelfs naar Egypte. Ik heb zelf ook weleens zo'n prachtig transparant steentje gevonden. Op het strand van Karklė maak je, volgens de inwoners, de meeste kans een korreltje Litouws goud te vinden.