...

Over de brug
De twee delen van de stad zijn verbonden door 11 bruggen, elk met een eigen verhaal. Eeuwenlang was er slechts één pontjesbrug die Boeda en Pest verbond. Totdat graaf Széchenyi aan de Pest-zijde van de stad strandde tijdens een strenge winter, doordat de brug buitengebruik was. Hij gaf opdracht om een permanente brug over de Donau te bouwen: de Kettingbrug. Velen met mij vinden dat dit de mooiste brug van Budapest is. Op zoek naar meer historie? Bezoek Budapest History Museum en ontdek alle historische momenten van de stad.
 

Bubbelen in Budapest
Minstens één keer per week gaan de Hongaren naar een badhuis, voor hen hét moment om te socializen. Hongaren zijn ervan overtuigd dat het water in de badhuizen geneeskrachtig is en je hierdoor oud en gezond wordt. Van de ruim 100 thermaal bronnen in Budapest zijn er twee op fraaie historische locaties. Het chique badhuis Gellért in Boeda heeft een eigen geneeskrachtige bron en favoriet het Széchenyi met drie verschillende buitenbaden in Romeinse stijl ligt in Pest.
 

Shoppen
De meeste winkels zijn aan de Pest zijde. De meest bekende winkelstraat is de Vaci Utca. Iets minder toeristisch is het WestEnd City Center, aan de Buda zijde. Met ruim 400 winkels het grootste winkelcentrum van Budapest. Als we uitgeshopt zijn gaan we even relaxen op het dak, waar een heus park is aangelegd. Ook leuk is de Grote Markthal, met allemaal lokale lekkernijen, maar ook leuke souvenirtjes om mee naar huis te nemen. 
 

Het mooiste uitzicht
Een adembenemend uitzicht over de stad heb je vanaf de Gellért-heuvel. Het is een hele klim maar de moeite zeker waard! Met de Donau en het levendige Pest op de achtergrond fotografeer je één van Europa’s mooiste skylines. Iets verder naar beneden ligt de Burcht van Boeda. Je kunt  ook binnen een kijkje nemen in dit gigantische kasteel. We sluiten de dag af met een bezoekje aan het Vissersbastion en de Matthiaskerk, vanwaar je ook een spectaculair uitzicht over de stad hebt. 
 

Eten & drinken
Na het slenteren langs de Donau, de mooie kastelen, badhuizen en door de vele parken en musea is het tijd voor een hapje en een drankje. In de Hongaarse cultuur drinkt men geen koffie zonder taartje... Hmm! Voor de grote trek genieten we van authentieke Hongaarse gerechten zoals goulash, wat - tot onze verrassing - ook vaak als soep op de menukaart staat. ’s Avonds drinken we nog wat in een van de bijzondere 'ruïne-pubs' ofwel pop-up bars in een leegstaande kerk of voormalig fabriekspand bijvoorbeeld.