...

Noorse tradities
De Noren vieren de nationale feesten met de hele familie, waarbij iedereen dan gelijk blijft  slapen In de Noorse huizen staat dan ook altijd een logeerbed klaar, omdat men vaak ver bij elkaar vandaan woont.  Op officiële feesten trekt men graag traditionele kleding aan, de zogenaamde Bunader. Elke streek kent zijn eigen variatie aan motieven, kleuren en sieraden. Deze kleding werd vroeger zelf gemaakt en als je verhuisde, bleef je toch de dracht dragen van jouw geboortestreek.
 

Hout
De huizen, veelal van hout gemaakt zijn bestand tegen de felle kou in de winter en meestal voorzien van een gezellige openhaard, dat op hout gestookt want, want Noorwegen is rijk bedeeld met hout. In Noorwegen vindt de beroemde houten Staafkerken voor. Met deze specifieke bouwstijl begon men al in het jaar 1000 na Chr. Van de in totaal 1200 kerken zijn er nu slechts 32 over. In diverse openluchtmusea kun je ze nog zien met daarnaast vaak boerderijen met hun typische grasdaken. 
 

De steden
Noorwegen kent vele gezellige steden, zoals Bergen, Oslo en Stavanger, allemaal plaatsen waar Cruiseschepen aan de kades komen. Er zijn diverse musea te bezoeken, maar het is ook heel leuk om bijvoorbeeld de wereldberoemde vismarkt in Bergen te bezoeken, waar men meer dan 30 talen spreekt. Bij Oslo ligt een grote skischans waar vandaan je een panoramisch uitzicht hebt over de stad met zijn vele meren. Stavanger, de stad van de sardientjesfabrieken heeft in de buurt ook de beroemde Prekestolen.
 

De Noorse keuken
De Noor is ingetogen en rustig en houdt van aqauvit, de nationale favoriet. Velen brouwen de drank met karwij en andere kruiden zelf thuis. De Noorse keuken kent natuurlijk veel vis. Vooral de Noorse zalm is wereldwijd bekend. Maar er wordt traditioneel ook vlees gegeten al dan niet gedroogd,  zoals rendiervlees, lamsvlees en rundvlees. Op de buffettafels staan ook altijd heel veel zoete toetjes, want daar kunnen de Noren niet buiten. Een echt streekgerecht is Römegröt, een soort rijstepap waar je dan bessensap overheen krijgt. Dus als je naar Noorwegen gaat, neem dan verstelbare kleding mee, want het smaakt allemaal erg lekker en is verleidelijk uitnodigend.
 

De natuur
Noorwegen is voor een natuurliefhebber een must! Er wonen slechts een kleine 5 miljoen mensen op een oppervlakte van meer dan 324.000 km 2 dus is heel dun bevolkt, zodat er ruimte is voor iedereen. Files komen dan ook zelden of nooit voor.
Er zijn maar heel weinig landen te vinden waar je de natuur kunt ‘horen’. Het stromende water in de fjorden. Het kraken van de gletsjers die langzaam smelten en hun ijsmassa’s naar beneden laten vallen. De geluiden van de vogels om je heen. Daar gaat een enorme rust vanuit. Je voelt je één met de natuur.