...

Hermosa naturaleza
Wie aan Spanje denkt, denkt algauw aan de vele culturele schatten zoals het Alhambra en de mooie kathedralen. Maar Spanje is een land met vele gezichten en ook de natuur is heel afwisselend. Het groene noorden en de enorme hoogvlakte in het centrale deel. Het bergachtige gebied in het zuiden en niet te vergeten de kilometers lange stranden. In het oosten strekken zoutmeren zich uit over het land. Het zout uit deze meren wordt gebruikt als strooizout maar ook als smaakmaker in de Spaanse keuken.
 

Wordt het Paella of Berenjenas?
Natuurlijk kennen wij allemaal de paella, het typisch Spaanse rijstgerecht. Tegenwoordig wordt die in allerlei kleuren gepresenteerd, maar van oudsher was de rijst geel vanwege de saffraan. Er wordt ook veel vis en schelpdieren gegeten, niet zo gek voor een land dat aan de Middellandse Zee ligt. Als je een visafslag binnenloopt, kijk je je ogen uit… zoveel verschillende soorten! Verder zijn Spanjaarden heel creatief met groente. In Córdoba maken ze bijvoorbeeld Berenjena frita con miel, gebakken aubergine met honing. Buen provecho!
 

Het leven speelt zich buiten af
De ongedwongen manier van leven is voelbaar als je door de smalle straten in de steden en dorpen loopt. Voor een Spanjaard is het sociale leven van groot belang. Men leeft letterlijk op straat, daar speelt het leven zich af. Je ontmoet elkaar op het plein of in de diverse barretjes voor de laatste roddels en geniet van een goedkoop kopje koffie of een glaasje wijn met een tapa. De Spanjaarden hebben vaak een sterke familieband en zijn erg begaan met elkaar. Je helpt elkaar in moeilijke tijden zonder daarvoor iets terug te verwachten.
 

Fiësta!
Zingen, dansen, muziek, feest , dat hoort echt bij een Spanjaard. Hij denkt niet aan morgen, want hij leeft vandaag en doet dat intensief en geniet van elke minuut! In Spanje wordt elke gelegenheid aangegrepen om met elkaar te feesten. Zo wordt het begin van de lente uitgebreid gevierd tijdens de Fallas in traditionele klederdracht. Iedereen danst en zingt met elkaar of maakt muziek. Feria’ s zijn van oudsher paardenmarkten. Nu wordt er dagenlang gefeest. Dames flaneren  in schitterende flamencojurken en de heren in strakke pakken en platte hoeden te paard door de straten rijden.
 

Lekker op de bicicleta
De laatste jaren is het fietsen erg populair in Spanje. Overal in de grote steden worden groene fietspaden aangelegd. Je mag daar soms zelfs met de fiets over de stoep rijden! Je kunt ook op heel veel plaatsen in de steden gemakkelijk een fiets huren. Door het zachte milde klimaat is het heerlijk om tot laat in de avond lekker buiten te zijn en na te genieten van een verrukkelijke zonnige dag.