...

De steden en hun schatten
De steden in India hebben elk hun eigen sfeer. Delhi, druk, chaotisch, auto's claxonneren er 24 uur per dag. De 'roze stad' Jaipur en de 'blauwe stad' Jodhpur, beide trotse bezitter van een immens fort. De 'City of Lakes' Udaipur, gelegen aan meren, tussen de heuvels waar men vroeger op olifanten achter de tijgers aanging. Het stoffige Agra, eigenaar van de majestueuze Taj Mahal, om stil van te worden zo mooi! Geniet van de diversiteit.
 

Straatarm versus onwaarschijnlijk rijk
In India is het verschil tussen arm en rijk gigantisch en duidelijk zichtbaar. Voor westerlingen af en toe best flink schokkend. Bijzonder is de manier waarop men er, gewend aan het ingewikkelde Indiase kastensysteem, mee omgaat. Arme mensen delen hun voedsel met de vogeltjes; goed karma brengt je een stapje verder. Rijk is in India ook echt schatrijk. De decoraties in de paleizen, de trotse families... een land van uitersten.
 

Op de rem! Koe op de weg!
Niemand in India haalt het in zijn hoofd om een koe aan te rijden. Deze beesten zijn heilig en genieten bijzonder respect van de hindoeïsten, onder meer omdat ze de zuiverende producten melk, yoghurt, boter, mest en urine produceren. De koe krijgt als eerste te eten, daarna volgt de familie en pas dan komen de honden aan de beurt. In veel staten is er een koe-slachtverbod en in het zuiden van India zijn er zelfs waarzeggende koeien.

Kruiden, kruiden en nóg meer kruiden
De Indiase keuken is met één woord te omschrijven: spicy! Of misschien beter met twee woorden: very spicy! Kardemom, koriander, het kruidenmengsel masala... er wordt rijkelijk gebruik van gemaakt. Curry's met vlees, vis, tofu of groenten, bereid u voor op een explosie van geuren en smaken. Heerlijk versgebakken naan-brood hoort, net als rijst, bij de maaltijd. En afblussen kan prima met een Kingfisher biertje. Loopt het water u al in de mond?

Een explosie van kleuren
India is uitermate kleurrijk. De felrode tulbanden van de geitenhoeders en de bontgekleurde sari's van de vrouwen in Rajasthan. Het fruit en de kruiden op de markten en de verf die gebruikt wordt tijdens het Holi Festival. De bont beschilderde trucks, de met slingers versierde paardenrikshaws en bloemenoffers bij de hindoeistische tempels … overal waar je kijkt zie je een uitbundig kleurenpalet. Een waar feest voor liefhebbers van fotografie!