...

La Mitad del Mundo
​Ecuador is het eerste land dat ik bezoek in Zuid-Amerika. Na een vliegreis van bijna 12 uur landen we in de hoofdstad Quito. We bezoeken het 'Midden van de wereld' waar je van het Noordelijk halfrond zo op het Zuidelijk springt. Ecuador dankt zijn naam aan de ligging op de evenaar (equator). Net als Equatoriaal Guinea in Afrika, vertelt onze gids, maar dat ligt eigenlijk niet écht op de evenaar zoals Ecuador. In het nabijgelegen museum  Intiñan kun je leren hoe je zeker weet wat de precieze plek is van de evenaar.

Años viejos O Monigotes
Oud (años viejos) en Nieuw wordt in Ecuador groot gevierd op straat. Tot onze verbazing heeft bijna iedereen een pop (monigote) bij zich, gemaakt van oude kleren gevuld met zaagsel of stro. Het gezicht van de pop is een masker van papier-maché.  Het kan van alles voorstellen maar het meest populair is de president van het land. Op de pop wordt dan een briefje gespeld met de nare dingen, teleurstellingen en spijtbetuigingen van het afgelopen jaar. Om klokslag twaalf steken ze de poppen in brand gestoken en kunnen ze het nieuwe jaar met een schone lei beginnen. Mooi idee vind ik.
 

El Nariz del Diablo
In Aluasi stappen we op de trein naar 'De Neus van de Duivel'. We rijden dwars door de ruige bergen met ongelofelijke hoogtes met magnifieke uitzichten  Gelukkig hebben we geen last van hoogtevrees. Zigzaggend vervolgt de trein haar weg naar beneden, hoe wonderlijk. Op de tussenstop dromt de lokale bevolking samen om je een hapje en een drankje aan te bieden. Daarna barste het feest los, maar  toen ze met me wilden dansen voelde ik me toch wat opgelaten en ben ik snel het museumpje ingevlucht. 
 

Sombreros de paja toquilla
In Cuenca kopen we voor € 30 een 'Hoed van toquillastro' die meestal Panamahoed genoemd wordt, terwijl de hoed dus oorspronkelijk uit Ecuador komt. Bij de aanleg van het Panamakanaal droegen veel werklui de witte hoeden tegen de zon en waarschijnlijk komt daar de naamsverwarring vandaan. De hoeden worden nog steeds met de hand gemaakt. Voor de hoeden uit Montecristi gebruiken ze een speciale techniek, die een heel  fijn weefsel oplevert. Daardoor is de hoed heel soepel en gaan een leven lang mee, maar je betaalt er ook wel wat meer voor.  Een echte Montecristi kan wel € 2500 kosten.
 

Guayaquil
We bezoeken de grootste stad van Ecuador, de havenstad Guayaquil, De oude Las Peñas staat vol prachtig gekleurde houten huisjes. Ondanks dat de stad meerdere malen verwoest werd door brand is deze wijk steeds opnieuw in de koloniale stijl heropgebouwd. Met een lange trap van 444 traptreden, die allemaal apart genummerd zijn, gaan we naar boven. Eindelijk boven aangekomen vinden we niet alleen de 18  meter hoge vuurtoren maar ook allerlei leuke winkeltjes en galerieën.