...

Het Rode Plein kleurt wit
Moskou. Mondain, wijds, groots, schoon! Hippe koffietentjes, gouden koepels, oh zo mooie maar peperdure kerstballen in het GUM warenhuis, musea, gedecoreerde metrostations, natuurlijk het Kremlin, het Rode Plein met de bontgekleurde 'uien' op de St, Basiliuskathedraal... alles maakt indruk. Tijdens de stadstour begint het lichtjes te sneeuwen. Heel eventjes, maar het is meteen sprookjesachtig mooi. 
 

Kedeng kedeng!
Afscheid van Moskou. We stappen aan boord van de slaaptrein. Het Is even een gepuzzel, want waar laten we de bagage en wie slaapt waar? In het smalle gangetje staan we wat later in pyjama en met onze tandenborstels in de rij. Het schept een band. Iemand roept: "Leuk schoolreisje hè mensen?". Zo voelt het inderdaad. Al snel gaan de lampen uit en wordt het stil. Hoewel... in één van de coupés vindt een 'blini met zalm & wodkafeestje' plaats.
 

Kussende Russen
Heel bijzonder vond ik het om te zien hoe gelovig de Russisch-orthodoxen zijn. In de kerken die we bezoeken worden iconen en sarcofagen eindeloos gekust. Bij het Lavraklooster staan mensen lang en geduldig in de rij voor wijwater. Er wordt met veel devotie gezongen in de kerken. Overal branden kaarsjes. In de Russische kerken stap je echt een andere wereld binnen. Weer buiten kijken we omhoog en zien we de gouden koepels schitteren in de zon.
 

Genieten van St. Petersburg
St. Petersburg. Onze gids: "Een beetje vergane glorie vergeleken met Moskou", maar ik omschrijf deze stad eerder als charmant. Wandel een paar keer de Nevski Prospekt op en neer en je voelt je er thuis. Ik geniet volop; van de Hermitage (kunstlovers eat your heart out!), de eettentjes en bars (de Russen zijn dol op rooftop-bars... ik ook!) en van de sfeer op straat. Kuieren, koffiedrinken, naar een balletvoorstelling. Veel te doen, fijne sfeer!
 

Lekker fris en super sfeervol
Ik was in november in Rusland. Zo'n 5 graden onder nul. Twijfel je over een reis naar Rusland in deze periode? Niet doen, want juist dán is het er prachtig. Met wat mazzel valt er sneeuw op pleinen en monumenten… het wordt er alleen maar sfeervoller op. Sjaal om, handschoenen aan, muts op. Misschien af en toe een wodka om op te warmen. En, groot bijkomend voordeel: het is fijn rustig bij trekpleisters als het Kremlin en de Hermitage!