...

Op naar het onbekende!
Op weg naar Polen, voor mij een nieuwe en nog onbekende bestemming. In mijn rugzak zit een boek van Günter Grass. Deze Duitse schrijver groeide op in het Poolse Gdánsk, toen het nog Danzig heette. In Duitsland zijn bij Marienborn nog de barakken en uitkijktorens van de oude Oost-Duitse grens te zien. We passeren Berlijn en steken de rivier de Oder over, daarmee betreden we de Poolse grens. Meteen merken we het verschil in welvaartsniveau. Vrachtwagenchauffeurs koken en eten samen uit één pan. Maar langs de snelwegen en in grote steden is Polen een modern en Europees land. 
 

Poznán & Malbork
Onze eerste stop is in Poznán, dat samen met Gniezo de eerste hoofdstad was van Polen. De oude markt, Stare Rynek, wordt omsloten door pastelkleurige herenhuizen. We wandelen de rivier de Warta over naar het Domeiland, de wieg van Polen. Met als pronkstuk de gouden kapel, het symbool van de eerste Poolse heersers. We gaan verder naar Malbork, waar de oude bakstenen vesting van de kruisridders van de Duitse Orde ligt. We hebben maar een paar uur, eigenlijk te weinig om deze enorme burcht met vele gangen en zalen te bezichtigen! 
 

Gdánsk, de oude handelsstad
Door het landschap van Pommeren (met veel ooievaarsnesten, zoals overal in Polen) bereiken we Gdánsk. Deze stad is verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Glowne Miasto, de oude rechtsstad, is gereconstrueerd. Vanaf de rivier, de Motlawa, geven een aantal poorten (waaronder de bekende Kraanpoort)  toegang tot deze stadskern. Hier werden vroeger de schepen geladen. Een leuke straat in Gdansk is de ulica Mariacka, met typerende terrassen voor de huizen, met buitentrap en versierde balustrade! Vanuit Gdansk rijden we door naar het in nevel gehulde Mazurië, een moerassige streek.
 

Hoofdstad Warschau 
De zon schijnt, het is goed weer voor een boottocht over de meren vanuit Mikolajki. We bekijken de indrukwekkende Wolvenschans, een voormalig hoofdkwartier van Hitler. Boven de Wisla, de moederrivier van Polen, torent de oude stad van Warschau uit. Het is vandaag zaterdag, de trouwdag en in alle kerken van Warschau geven bruidsparen elkaar het jawoord. We bezoeken het Koninklijk Paleis, Lazienkipark en joodse ghetto in Warschau. Op veel plaatsen zien we ook eerbetonen aan Chopin, de beroemde componist die een groot deel van zijn leven in Warschau woonde. 
 

Krakau, Auschwitz en Wroclaw
Krakau, de mooiste stad van Polen, is gespaard tijdens de oorlog en wordt ook wel de mooiste stad van Polen genoemd. We bezoeken o.a. Kazimierz (bekend van Schindler's list), het paleis Wawel, de Grote Markt en de Mariakerk. Nabij Krakau ligt het voormalig concentratiekamp Auschwitz. Arbeit macht frei, het opschrift boven de poort van Auschwitz, het kan niet cynischer. Er zijn geen woorden om het bezoek aan Auschwitz te beschrijven. Hierna rijden we naar Wroclaw. Deze barokstad met kleurige marktplaats is een mooi slotakkoord van een interessante rondreis door Polen.