...

Liefde op het eerste gezicht
Ondanks dat ik in Sevilla woon, een van de plaatsen aan de ‘Caminos de Pasión’ (‘wegen van de passie’), was ik tot voor kort in bijna geen enkele andere plaats van de route geweest. Ik had eerder wel het een en ander vernomen over de enorme culturele nalatenschap en de rijke gastronomie van de dorpen in Andalusië, maar verder wist ik er eigenlijk maar weinig over. Toen ik van deze route hoorde, wekte dat meteen mijn verlangen om het échte hart van Andalusië te ontdekken. Ik greep de kans om de onverwachte en karakteristieke gewoontes, tradities en feesten van de dorpen te leren kennen. De eerste stop op mijn reis is al genoeg om te weten dat ik véél meer ga ontdekken dan ik ooit had durven hopen!
 

In de voetstappen van de historie
De route leidt me door het geografische centrum van Zuid-Spanje, door de provincies Jaén, Córdoba en Sevilla, die je verbluffen met hun ongelofelijke schoonheid. Op elke straathoek voel ik de verleiding om te blijven staan, om in gedachten snapshots te nemen, die samen een fraaie ansichtkaart vormen van het meest authentieke Andalusië met haar witte huizen, balkons met bloemen en fonteinen. Indrukwekkende paleizen, majestueuze kerken met adembenemende barokke altaarstukken, archeologische vindplaatsen en militaire enclaves vormen de voetafdrukken van de verschillende beschavingen uit het glansrijke verleden. 
 

Met al mijn vijf zintuigen
Op de Caminos de Pasión komen al mijn vijf zintuigen tot leven in een unieke omgeving van witte bergen tot groene weides. Ik geniet van de geweldige lokale lekkernijen, zoals de extra vergine olijfolie en de meest gewaardeerde wijnen van het land. En er is een scala aan mogelijke activiteiten; van paardrijden door de uitgestrekte velden tot interessante gesprekken tot laat in de avond op een gezellig terras. Er is voor ieder wat wils, dus je verveelt je hier alleen als je dat echt wilt. En bovenal geniet ik hier van de oneindige vriendelijkheid en vreugde die de bevolking uitstraalt.
 

Een passie die alles doordrenkt
De rode draad van de route is dat in alle plaatsen de ‘Semana Santa’, de week vóór Pasen, uitbundig gevierd wordt. Maar wel doet ieder dorp dat op zijn eigen unieke manier. Ik bezoek ambachtelijke werkplaatsen, waar de arbeiders dan weer even dezelfde kleding dragen en op dezelfde manier werken als eeuwen geleden. De restaurants en bars hebben voor de feestdagen speciale gerechten en zoetigheden op de kaart staan. Musea geven informatie over de bijzonderheden van het feest. Door het samen organiseren van de evenementen tijdens deze heilige week wordt het broederschap van de burgers nog meer versterkt. 
 

Vaarwel aan de haast!
Op deze route neem je als vanzelf alle tijd om alles goed te zien, te voelen en te beleven. In mijn geval heb ik maar een paar stops echt gepland. Ik heb me vooral overgegeven aan improvisatie, daar was ik heel blij mee. Ik heb genoten van het wandelen, het ademen van frisse lucht, het bezoeken van  oliepersen en fabrieken van lokale producten. Ook heb ik meegedaan met een verrukkelijke wijnproeverij en ik heb zelfs - heel verrassend - een bedevaart gevolgd samen met de bedevaartgangers. Verder, zoals dat bij een onthaaste tijd hoort, kon ik af en toe heerlijk ontspannen in de zwembaden of sauna’s van de hotels. Zonder enige twijfel, was dit een unieke reis!