...

Luxor
We komen aan het begin van de avond aan in Luxor. Het is dan al donker en we komen in een totaal andere wereld. De temperatuur is rond de 25 graden. Het eerste wat opvalt: veel auto’s, ook taxi’s, rijden zonder licht! Onze Egyptische reisleider verwelkomt ons. Hij spreekt erg goed Nederlands. We gaan met een minibus naar ons varende hotel voor een week. We krijgen onze hutten en ‘moeten’ daarna direct eten. In het restaurant staat het eten klaar in buffetvorm. Het ziet er perfect uit en is erg lekker. 
 

Langs de Nijl
Het varen is fantastisch. Het leven langs de Nijl is erg vredig. Er wordt gevoetbald, gewassen, gezwommen, gewerkt, gevist, gezeild en gewoon gezeten. De temperatuur is goed en het is goed toeven op het zonnedek of in het zwembad! Bij de sluizen is het een waar spektakel. Vanaf bootjes langszij worden djellabijahs, sjaals en andere artikelen aan boord gegooid en wordt er onderhandeld over de prijs. Als de koop gesloten is moet het geld in de plastic zak weer naar het bootje worden gegooid. 
 

Kom Ombo en Aswan
De volgende ochtend varen we naar de dubbel Tempel van Kom Ombo. In deze tempel liggen krokodillenmummies. Zeer de moeite waard. Na Kom Ombo varen we naar Aswan. De Sahara komt hier duidelijk dichterbij. Het is een fantastische tocht.
 
In Aswan gaan we de volgende ochtend met de minibus naar de Highdam. Een zeer impossant bouwwerk, gebouwd met hulp van de Russen. We krijgen weer veel uitleg van Mustafa. De Philaetempel staat daarna op het programma. Een lieflijke tempel, met terecht, de bijnaam The Tempel of Love. 
 

Feluccatocht
‘s Middags gaan we met een kleine groep een feluccatocht maken op de Nijl met bezoek aan het Nubische eiland Elefantine en daarna door het natuurgebied onder de Highdam. Hier zijn verschillende eilandjes met daartussen een zeer uitgebreid vogelleven. We zien o.a. een zwarte ibis en bonte ijsvogels, ook een soort roerdomp en witte reigers. Het is een waar paradijs. We hebben mooi uitzicht op het mausoleum van de Aga Khan en het eiland van Kitchener, waar een prachtige botanische tuin is. Egyptische schoolkinderen brengen hier een bezoek: een boot met jongens en een boot met meisjes die prachtig samen zingen. 
 

Vallei der Koningen
We gaan al vroeg naar de Vallei van de Koningen en bezoeken daar, met gids Mustafa, drie graven. Het is erg indrukwekkend. Alleen jammer dat ze leeg zijn. De schilderingen zijn schitterend. Het is al behoorlijk druk en warm. Na de ‘Vallei’ bezoeken we de Tempel van Hatsjepsoet en de Kolossen van Memnon. Vervolgens naar de boot voor de lunch. ’s Middags gaan we met vier koetsjes door Luxor en komen door zeer arme wijken. Een opstopping bij de spoorweg is hilarisch. We drinken koffie in een echt koffiehuis en de waterpijp wordt geprobeerd. 
 

Tempel van Luxor en Karnak
Vandaag gaan we nog naar de Tempel van Luxor, ook erg mooi. Daarna vermaken wij ons op de markt (souk). De geuren zijn soms bedwelmend (behalve de knoflookolie). Aan het eind van de middag is de Tempel van Karnak aan de beurt. Wat een complex! De schemer maakt het nog indrukwekkender.

De terugvlucht naar Schiphol gaat ook geheel volgens planning. Het is ’s nachts bij aankomst 2 graden, met veel wind en regen, wat een overgang! De hele vakantie was een groot feest! Alles klopte: de reisleider, de groep, de cruise en het weer… was de kers op de taart!