...

Japan heet ons welkom
Na een prima vlucht komen we aan in Japan, land van de "stralende" zon, want het is prachtig weer en de zon schijnt. Ruim 127 miljoen inwoners telt dit land, dat 9 keer groter is dan Nederland. Vier grote hoofdeilanden en nog 6800 kleinere. 240 Vulkanen waarvan er nog ruim 30 actief zijn. Mt. Fuji is natuurlijk de bekendste en tevens een heilige berg voor de Japanners , 3776 meter hoog. Als het weer meezit te bewonderen vanuit verschillende plekken. De eerste sneeuw is net gevallen en we hebben vanuit Hakone een geweldig zicht op de besneeuwd top: werkelijk sensationeel! 
 

Tokyo, voor alle zintuigen
Tokyo, een wereldstad heeft 13 miljoen inwoners alleen al in het centrum! Mooie gebouwen, tempels, parken, musea te bezoeken via een imposant metro netwerk. Tokyo komt heel relaxed over. Overal mensen, vooral op de Shibuya crossing wanneer ze met honderden tegelijk oversteken. Restaurants te kust en te keur met heerlijke gerechten. Onze eerste kennismaking met de eetstokjes. Winkelen in Ginza, voor de vroege vogels de Tsukiji visveiling. Pokémon speelhallen met hun oorverdovend lawaai, de uitbundige neonverlichting. Kortom, we gebruiken alle zintuigen om te genieten van deze prachtige metropool.
 

Op pad in Japan
Vervoer in Japan is iets waar ze trots op mogen zijn en wij laten ons verrassen. Tokyo met wel 13 metrolijnen en 280 stations, Japan Rail met z'n hogesnelheidstreinen die ongeveer 300 km/u rijden en je op zeer comfortabele manier van a naar b brengen. Tijdens de reis alles wat we ons kunnen wensen, een geweldige service van de JR medewerksters: alle informatie die we willen, koffie, bier, snacks, etc. Wanneer de conducteur de coupé verlaat, draait hij zich om naar de reizigers en buigt beleefd: "Thank you for travelling with JR" denk ik dat hij zegt.
 

Chopsticks en more
Na een paar dagen Japan begint het te wennen, het eten en alles daaromheen. Sushi, sashimi, soep,  groentes, rijst, noedels en vele andere lekkernijen. De meeste eethuisjes en restaurants prijzen hun gerechten aan in de etalage. Nagemaakt van plastic. Het zijn kleine kunstwerkjes; je zou het bord zo meenemen en er je vork inzetten. Apropos, over vork gesproken dat is nog een probleem, want die dunne eetstokjes willen maar moeilijk wennen aan onze vingers. De Japanners eten al hun voedsel voor 99% met stokjes. We waren echter gerustgesteld toen we in restaurant een goed geklede Japanse dame een croissant met stokjes zagen eten terwijl wij angstvallig met een vork in de rijst prikten, hopend dat niemand ons eetgedrag zou opmerken.
 

Typisch Japan
Toiletten met geavanceerde elektronica voor spoelen en verwarmen, supersnelle treinen, fietsers op het trottoir (is toegestaan in Japan), bontgeklede jeugd op straat versus traditionele kimono's, geisha's (multigetalenteerde animeerkunstenaressen) om de gestreste zakenlieden te onderhouden. Dit alles in een prachtig landschap van steden, bossen, rijstvelden, rivieren en vulkanen. Het blijft een beetje vreemd maar we wennen er aan, we vinden het leuk en het houdt ons in ieder geval de gehele reis bezig. 
 

Zen, Tempels en Heiligdommen
Prachtige snelwegen voeren ons door vulkaanlandschappen, langs rijstvelden en bamboe bossen. We komen ogen te kort. Onderweg bezoeken we mooie tempels waarvan de Zen tempels het meest in het oog springen. Ze hebben vaak prachtige tuinen om te mediteren. Verder natuurlijk de Shinto heiligdommen met hun opvallende vermiljoen kleurige poorten of Torii's. Buiten Kyoto komen we bij het Fushimi-Inari heiligdom, waar we een prachtige wandeling maken en aansluitend koffie drinken bij een café met de toepasselijke naam Vermillion. Een aanrader!