...

Ho Chi Minh
10.000 km van huis stappen we in Ho Chi Minh City uit. We wisselen gelijk € 50,- en zijn in één klap miljonair (25.000 dong is ongeveer € 1,-). Buiten is het 33 graden Wel een overgang, maar ik vind het heerlijk. We verkennen de stad en worden overrompeld door de ononderbroken stroom brommertjes, die links, rechts, zonder richting aan te geven chaotisch door elkaar manoeuvreren. Met hulp van onze Vietnamese gids Hien lukt het om veilig over te steken. De huizen zijn smal en hoog. Familie woont allemaal bij elkaar op ca. 4 verdiepingen, oudste zoon en dochter blijven vaak hun hele leven bij hun ouders wonen. ’s Middags gaan we naar Chinatown, een waar koopparadijs, wat verkopen ze er niet? Mooie teenslippers gekocht. We kopen voor € 0,10 een regenjas omdat er een paar regendruppels vielen. En onze eerste Mai Tai gedronken, heerlijk!

Cú Chi tunnels
We rijden de stad uit en stoppen onderweg bij een klein bedrijfje waar rijstpapier wordt gemaakt. Twee dames bakken in een rap tempo een soort flinterdunne pannenkoeken en draperen die over een rieten koker. Als die vol is wordt het geheel buiten te drogen gezet. De vellen worden gebruikt om verse loempia mee te rollen.
 
Vandaag bezoeken we de Củ Chi-tunnels, een immens netwerk van ondergrondse tunnels uit de Vietnamoorlog. De tunnels werden niet alleen gebruikt om te schuilen maar ook als opslag, werkplaats en hospitaal. Na een kort filmpje gaan we een stuk door de jungle en laat de gids ons zien hoe klein en goed gecamoufleerd de opening was, waardoor ze in de tunnels konden komen. Zelf ben ik er ook nog een stukje in geweest, soms aardedonker, maar je moet het toch meegemaakt hebben. Vol indrukken weer terug naar het hotel.

Mekongdelta
We vertrekken naar de Mekong Delta. Na de drukte van de stad is het rustig op het platteland. De mensen zijn erg vriendelijk, ze zoeken het yin en yang. Negen uur is het verzamelen voor de fietstocht inde omgeving van Ben Tre. Onze Vietnamese gids Hien voorop en reisleider Martin sluit de rij. Een beetje onwennig wagen we ons door het stadsverkeer maar al gauw fietsen we in alle rust langs de rijstvelden met bloeiende waterhyacinten en bergen kokosnoten. We stoppen ook bij een kinderdagverblijf. Heel vertederend, de kleintjes zijn dol enthousiast en willen allemaal op de foto.

In Can Tho gaan we naar de drijvende markt. Deze markt is nog puur. De verkopers prikken hun specialiteiten hoog boven op een staak. Er komen bootjes langszij om hun waren aan te prijzen. Bij een boot vol ananassen stoppen we. Voor ieder wordt een halve ananas geschild en ontpit. 
 

Hué
We vertrekken naar Hué. Op de rivier wordt volop gevist. De vissers gebruiken ook de kleine visjes en wel om er vissaus van te maken. Álles wordt met de hand gedaan: hakken, stralen, polijsten en schuren, onvoorstelbaar. We varen over de Parfumrivier , waar in het verleden veel geurende bloemen op de oevers stonden, naar de pagode Thien Mu. We komen bij het klooster uit, waar een oude Austin staat. Het is de auto van de eerste Vietnamese monnik die zichzelf verbrandde in 1963 tijdens de protestdemonstratie. De monniken zijn in de tuin aan het werk. We varen terug naar de keizerlijke begraafplaats Tu Duc. Met zijn tuinen, paviljoens, vijvers en tempels straalt het een vredige rust uit. Er groeien typische bomen, bijna kaal maar wel met geurende bloemen, de Cambodjaboom. 

Halong Bay
Vandaag staat een bezoek aan Halong Bay op het programma. De baai heet Ha Long, wat Dalende Draak betekent. In de legende daalde de drakenmoeder met haar kinderen bewapend met rotsen af uit de bergen. Ze schoten de mensen te hulp en doodden met de rotsblokken een monster dat de mensen schrik aanjoeg. De rotsen bleven ter herinnering aan het gevecht van de draak in zee liggen. Over de tocht met de boot kan ik alleen maar zeggen, dat je dat moet ondergaan. Geweldig! Boven verwachting kunnen we ook nog een grot bezoeken en niet zo’n kleintje ook. Voor de liefhebbers kon er gezwommen worden. Het water was wel fris om er in te gaan, maar daarna is het puur genieten.
 
Morgen vliegen we weer naar huis na een heel boeiende reis.