...

Terug in Gambia
We zijn voor de tweede keer in Gambia en weer is het een belevenis. De introductiebijeenkomst in het hotel gaat gepaard met veel muziek en dans. De volgende dag neemt Lamin onze lokale gids ons mee naar de batikfabriek. Onderweg zien we een veemarkt waar alle schapen kris kras door elkaar lopen. We stoppen ook nog bij een schooltje waar we pennen uitdelen. Als dank krijgen we een lied te horen.

In Gambia maken ze niet alleen mooie stoffen ook het houtsnijwerk is schitterend. Alles gebeurt hier met de hand. Afdingen is hier tot een kunst verheven, maar dan heb je ook wat.
 

Vismarkt
Dan gaan we naar de grootste vismarkt van Gambia. De vis wordt met prachtige kleurrijke boten aangevoerd en met de hand gelost. Ongelofelijk wat er in zo’n boot kan.
Schalen vol vis worden op het hoofd naar de markt gebracht. Daar wordt de vis gerookt en gedroogd in de zon of gestampt. Het stinkt wel. Onze afgedankte troep, zoals oude vrieskisten uit de westerse wereld worden hier nog goed gebruikt.
 

Independence day
Gambia is sinds 1965 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Onafhankelijkheidsdag op 18 februari wordt groots gevierd met officiële staatsceremonies, defilés en feestelijke optredens van dansgroepen. Het is één groot spektakel. In Gambia zijn ze gek op feesten iedere avond is er muziek en een lekker drankje.
 

Makasutu
We bezoeken Makasutu, een ecologisch bos. Er wordt een demonstratie gegeven hoe ze palmwijn oogsten. Ze planten een fles hoog in een palmboom en winnen zo het sap. Behendig klimmen ze omhoog met behulp van een touw. Als de fles vol zit wordt het sap gefermenteerd tot wijn. Bij de bar krijgen we een glaasje palmwijn te proeven.  We zien veel apen. Ze zitten overal zelfs op de motorkap.
 

De Gambiarivier
Op naar de oesterkwekerij. De oesters groeien aan stokken tussen de mangrovebossen aan de Gambiarivier. De bevolking krijgt speciaal zwemles zodat ze de oesters kunnen oogsten. Over de rivier kom je in Senegal. Het gebied tussen Gambia en Senegal werd vroeger Senegambia genoemd. In Gambia leven meer dan 450 vogelsoorten.

Met de ferry gaan we over de rivier van Barra terug naar Banjul… wat een chaos. De lokale bevolking heeft de hele boot volgestouwd met handelswaar van zakken rijst en enorme vissen tot muziekinstrumenten.
 
Gambia wat een belevenis!