...

Van beginners tot gevorderden
Het leukste aan een langlaufreis is de manier waarop de safari’s worden georganiseerd. Iedere dag ontdek je nieuwe gebieden. Het is niet belangrijk dat een gebied tientallen kilometers aan loipen (sporen in de sneeuw) heeft... de gemiddelde langlaufer komt op zo’n 12-20 km per dag uit. Voor een leuke route is het wel belangrijk dat er verschillende gradaties van moeilijkheid inzitten. Het is net als bij skiën: blauw is een makkelijke loipe, rood is gemiddeld en zwart is een zware loipe.
 

Eindeloze mogelijkheden
Mijn favoriete gebied is Ramsau am Dachstein. Het heeft een uitgebreid loipennet, waarbij je de hele week vanuit dezelfde plaats kunt langlaufen. Er ligt een standaardloipe door het dal van 18 km lengte. Vanaf deze loipe lopen er allerlei vertakkingen. Je hoeft dus nergens te lopen, want de loipen staan allemaal met elkaar in verbinding. Wel moet je aardig uit de voeten kunnen op de latten, want de moeilijkheidsgraad is overwegend rood.
 

Marathons
Mijn meest bijzondere langlaufervaringen zijn toch wel de marathons. Ik heb aan verschillende wedstrijden meegedaan, soms met honderden of zelfs duizenden deelnemers aan de start. Dringen om vooraan te staan en je ski's alvast in de loipe klaarleggen. Echt een belevenis! Tegenwoordig gaat dat overigens wel anders . Strijden met atleten uit Alpenlanden die als het ware op ski's geboren zijn is lastig, maar toch heb ik enkele prijzen behaald.
 

Ik ga op vakantie en neem mee…
Tsja, koffers inpakken blijft lastig. De belangrijkste dingen die je mee moet nemen voor een langlaufsafari zijn: een winddicht jack, een langlaufbroek met winddichte voorkant, shirts met lange mouwen, thermo-ondergoed, warme sokken zonder naden, een muts/haarband, handschoenen en een zonnebril. Kies kleding van niet al te dik materiaal. Belangrijk is dat de verschillende lagen kleding op elkaar afgestemd zijn.
 

Gouden tip
De gouden tip voor een langlaufvakantie is: Geniet! Het genot kun je vergroten door je vaardigheid te verbeteren, waarbij het remmen een belangrijk onderdeel is. Of probeer eens een nieuwe techniek: bijvoorbeeld 'skating'. We komen tenslotte uit een schaatsland! Wil je niet te veel kilometers maken, kijk om je heen en geniet van de prachtige natuur, de gezelligheid van een dorp of stadje met een lekkere kop koffie of een uitgebreide lunch.