...

Waarom wilden jullie naar Peru?
We hebben Azië al uitgebreid bekeken en in Afrika en de VS zijn we al vaak geweest. Daarbij spreken we Spaans dus Zuid-Amerika lag voor de hand en we waren erg benieuwd naar Machu Picchu. Op naar Peru! Naast alle cultuurschatten is ook de natuur schitterend op deze reis. In het Andesgebergte zien we wel zes of zeven majestueuze condors boven de kloof vliegen! Per boot zien we op de rotsachtige Ballestas eilanden pelikanen en zeehonden van dichtbij.
 

Wat is jullie top drie bezienswaardigheden?
Eigenlijk was écht alles de moeite waard op deze reis. Van het begin tot het eind. Bijvoorbeeld het bezoek aan het Santa Catalinaklooster, dat een dorp op zich is met haar zestig kleine straatjes en alle eigen voorzieningen. Vanaf 1580 werden de dochters van vooraanstaande families hier compleet afgesloten van de buitenwereld om ze te 'beschermen'. Nu zie je nog hoe ze toen kookten of de was deden. 
 

Machu Picchu
Zeker in de top drie staat de rondvlucht met een klein vliegtuigje boven de Nazcalijnen, eeuwenoude figuren in woestijnzand. Maar op nummer één staat ontegenzeglijk Machu Picchu, dat is nog indrukwekkender dan we ons voorgesteld hadden. Ik sta echt versteld van wat de mensen in die tijd al konden maken, het dorp is veel uitgebreider dan je zou denken. Ongelooflijk!
 

Wat zijn de voor en tegens van een groepsreis?
Leuk! We reizen nu sinds een jaar of acht altijd met groepen. Je ontmoet veel bereisde mensen waardoor je altijd weer op nieuwe reis-ideeën komt. We denken nu aan Myanmar, Zuid-India of Tanzania/Kenia. Nadeel is soms dat je een vast programma hebt. Op deze reis was wel veel vrijheid. We verbleven bijvoorbeeld ook twee dagen in Coporaque maar daar was, op de Cañon del Colca na, eigenlijk vrij weinig te doen. Voor de rest is de hele reis juist heel goed gevuld en is er elke dag wel iets bijzonders. 
 

Lekker eten voor nog geen knoop!
In Cuzco in de calle Tandapata, achter het leuke pleintje Plazolita de San Blas kun je al voor 6 soles (ruim onder de 3 euro) een prima verzorgd tweegangen keuzemenuutje scoren. Het gezellige restaurant "El meson de Don Tomas" in de Sta. Caralina Augosta, vier minuten van de Plaza de Armes vandaan, biedt prima waar voor je geld, de prijzen liggen ongeveer op de helft van de Nederlandse prijzen, en als je geluk hebt nog met vrolijke Peruaanse live-muziek ook. In Arequipa kan ik vooral het restaurant Zingaro aanbevelen, heerlijke tournedos en voor de hele maaltijd plus wijn betaalden we nog geen € 15,-.