...

Hakuna matata (maak je geen zorgen)
In 1998 verkocht ik mijn telefoonbedrijf om mijn droom te verwezenlijken om een hotel in het buitenland te beginnen. Na diverse omzwervingen over de wereld kwam ik tijdens één van mijn vakanties op Zanzibar terecht. Hier werd ik  ontvangen  met  de bekende woorden “Hakuna matata” door de vriendelijke eilandbewoners. Nog meer dan tijdens mijn vakantie in Tanzania werd ik bevangen door het prachtige natuurschoon, parelwitte strand, meterslange wuivende palmbomen en de prachtige zee. Dit was de plek waar ik altijd al naar op zoek was en al snel ontkiemde mijn idee van een hotel aan het strand. 
 

Jozani forest
Ik woon nu alweer bijna 10 jaar op het prachtige eiland Zanzibar. Maar het zijn niet alleen parelwitte zandstranden, wuivende palmbomen wat Zanzibar zo bijzonder maken, maar vooral de warme en aardige lokale bevolking.

Op Zanzibar groeien de meest uiteenlopende kruiden en specerijen. Ook de onderwaterwereld is heel bijzonder. Zo kleurrijk en divers, dat moet je met eigen ogen zien en beleven, voordat je het kan geloven. In Het Jozani Forest leven zeldzame ‘Red Colobus' apen die alleen nog op Zanzibar voorkomen. Soms tref je deze apen zittend langs de weg aan, alsof ze aan het picknicken zijn.

Pole pole
Na diverse gesprekken met lokale eigenaren vond ik iemand bereid om zijn land te verkopen. De bouw ging echter niet zonder horten en stoten. Zo leerde ik ook een andere levenswijze van deze Afrikaanse cultuur kennen...“Pole pole” betekent “rustig aan”. Dat was ik niet gewend met mijn westerse achtergrond... Maar uiteindelijk ontstond er een unieke samenwerking die gebaseerd is op vriendelijke omgang en respect voor elkaar. Om nog meer binding te krijgen met de lokale medewerkers heb ik het dorpje “Marumbi” geadopteerd en zorg ik dat mijn gasten ook het leven leren kennen van de Zanzibari’s.
 

Paradijsje

Op 3 juli 2008 was hotel Paradise Beach klaar en was mijn droom werkelijkheid geworden. Maar wat een pech! Het hotel werd tijdens het eerste regenseizoen getroffen door een donderende bliksem en het hotel  brandde voor de helft af. Echter als ondernemer pur sang liet ik mij niet hinderen door deze tegenslag en huurde het hotel Reef Beach erbij om mijn gasten tijdelijk onder te brengen. 
 

Reef beach
Na de herbouw van hotel Paradise Beach bleek dit nadeel ook een voordeel te hebben. De gasten waren heel enthousiast over Hotel Reef & Beach en daarom besloot ik dit hotel te kopen. Zo is mijn droom dubbel uitgekomen en ben ik vandaag de dag trotse eigenaar van deze twee mooie hotels.
 

Tanzania
Ondanks het mooie leven op Zanzibar bleef de wildernis van Tanzania mij nog steeds aantrekken. Na diverse safari’s te hebben gedaan, besloot ik nog een stuk land te kopen. In het park Selous bouwde ik een safari-lodge. Het bijzondere aan het park Selous is dat hier heel veel wild dicht op elkaar leeft. Tijdens een game drive kun je olifanten, giraffen, leeuwen, wilde honden, nijlpaarden en nog veel meer wild tegenkomen. Tijdens de bush walk vertelt een lokale krijger over rijke flora en fauna en kunt u een echte bush-sigaret van bladeren en olifanten-poep roken.
 

Selous safaripark
Omdat onze auto’s regelmatig vast zaten in de modder langs de rivier heb ik samen met Suzuki een nieuwe open jeep ontwikkeld die lichter en ook zuiniger is. Onder begeleiding van ervaren rangers worden nu game-drives georganiseerd waar je wilde dieren ontmoet en geniet van de ongerepte natuur. Het bijzondere van het natuurpark Selous is dat je hier nog off-the-road mag rijden. Daarom kun je heel dicht bij de dieren komen en kun je de telelens en verrekijker wel thuis laten.
 
De safari-lodge Selous is nog geen uur vliegen van Zanzibar en daarom kun je hier een onvergetelijke safari prima combineren met een heerlijke strandvakantie. Samen met Kras bied ik deze unieke reis aan met strand én safari. Rest mij nog alleen te zeggen: "Karibu, wees welkom op Zanzibar!"