...

Het noordelijke Gardameer
Afgelopen jaar ben ik zelf, na jaren Bardolino en omgeving, weer naar het Noorden van het Gardameer op vakantie gegaan en dat is totaal anders. Het meer is hier smaller, waardoor je het gevoel hebt bijna 'op het meer' te zitten. De bergen zijn hier hoger waardoor het uitzicht adembenemend is, zelfs bij slecht weer!
De ondergaande zon bekijken vanaf het terras met een glaasje wijn in de hand...

In het noorden zou ik kiezen voor een verblijf in Malcesine of aan de andere kant van het meer Limone sul Garda. Met als tip in Limone: Hotel San Pietro.
 

Wijnhuis Zeni
Zeni is een van de bekendste wijnhuizen aan het Gardameer. Gaetano Zeni, door iedereen Nino genoemd, was een echte vernieuwe op het gebied van wijn maken. In de jaren '50 verhuisde het bedrijf vanuit het  centrum van Bardolino naar zijn huidige locatie bovenop de heuvels met een spectaculair uitzicht over het Gardameer. In het nieuwe wijnhuis kwam ook een wijnmuseum te midden van de Zeni-wijngaarden. Naast rondleidingen kun je hier deelnemen aan een wijnproeverij en natuurlijk wijnen van Zeni meenemen om er thuis van te genieten.
 

Een culinaire stop
Goed eten kan je aan het meer, bijna overal. Veel voor weinig geld, van simpele pasta of pizza tot sterrenniveau. Mijn favoriet, waar ik al jaren kom en elke keer weer met veel plezier, is Ristorante Alla Grotta in Lazise Albergo. Het restaurant is geopend in 1951 en heeft een binnen- en een buitengedeelte. Wat voor mij het restaurant zo speciaal maakt is de vernieuwing. Elke keer als ik er eet hebben ze weer iets anders verzonnen, weer een andere combinatie uitgedacht, weer een andere smaaksensatie. Niet goedkoop maar meer dan de moeite waard! Reserveer een tafel op het buitenterras.
 

Parco Giardino Sigurtà
Parco Giardino Sigurtà ligt op een steenworp afstand van het Gardameer in Valeggio sul Mincio, 8 kilometer ten zuiden van Peschiera del Garda. Het park wordt beschouwd als een van de mooiste parken en tuinen ter wereld. In 2015 werd Parco Sigurta uitgeroepen tot het op twee na mooiste park van Europa! Een bezoek aan Parco Sigurtà is niet alleen lekker een dag buiten, in een prachtige en natuurlijke omgeving, maar je loopt hier door eeuwen geschiedenis. Het enorme park werd al in 1617 geopend en strekt zich maar liefst over meer dan 600.000 vierkante meter uit. 
 

Borghetto sul Mincio
Borghetto sul Mincio is een idyllisch, middeleeuws dorpje ca.12 km ten zuiden van Peschiera del Garda.  Bezoek het liefst tegen het einde van de dag. Vanaf de imposante ruïnes van de 650 meter lange Ponte Visconteo uit de 14e eeuw kun je dan genieten van het prachtige uitzicht op het idyllische Borghetto. Het dorpje bestaat uit slechts een handvol huizen die zijn gebouwd rondom een aantal watermolens. Sommige van deze molens zijn nog steeds in bedrijf om tarwe en rijst te verwerken. Je kunt hier heerlijk lunchen of 's avonds dineren. De meeste restaurants hebben een fijn buitenterras. Reserveren is hier een must!