...

Niko Pirosmani
Niko Pirosmani, Georgische kunstschilder in de naïeve kunst, werd in 1862 geboren in het Georgische Mirzaani. Een groot deel van zijn leven woonde Niki in de hoofdstad Tbilisi. In 1862 heette Tbilisi nog Tiflis, een naam die tegenwoordig ook nog in gebruik is. Tbilisi ligt centraal in Georgië, gelegen aan de rivier de Mtkvari. In Tbilisi werkte Niko als spoorwegreparateur, melk verkoper en conducteur. Gaandeweg ging Niko leven als een vrije kunstenaard, hij was een autodidact, wat betekent dat hij zichzelf heeft leren schilderen. Ondanks grote armoede, was Niko gelukkig. 
 

Ontmoeting met Margarita
In 1909 kwam een keerpunt in het leven van Niko. Toen ontmoette hij de Franse actrice Margarita de Sevres, die voor haar tournee in Tbilisi was. Op zijn verjaardag, verkocht Niko al zijn eigendommen en kocht hij alle bloemen in de stad en liet deze bezorgen bij het verblijf van Margarita. Niko sprenkelde bloemen op het plein voor haar huis.
 

Een zee van bloemen
Toen Margarita de zee van bloemen zag, gaf ze de kunstenaar een eerste en laatste kus. Ondanks het mooie gebaar van Niko, verliet Margarita Tbilisi uiteindelijk met een ander. Met een gebroken hart schilderde Niko na het vertrek van Margarita haar portret. 'De actrice Margarita' is een van de beroemdste werken van Niko Pirosmani. 
 

Erfgoed 
Niko Pirosmani overleed uiteindelijk in 1918 aan een ziekte. In zijn sterfjaar vergaart Niko ook nét grote roem. Voor Georgië is Niko Pirosmani wat Rembrandt en Vincent van Gogh voor Nederland zijn, hij wordt dan ook de Van Gogh van Georgië genoemd. Ook na zijn dood bleven de kunstwerken van Niko in de belangstelling. In 1969 opent het Louvre een persoonlijke tentoonstelling van Niko Pirosmani. Nu worden de kunstwerken van Niko Pirosmani nog steeds tentoongesteld in 's werelds grote musea.