...

San Francisco
De eerste dag zijn we vroeg uit de veren om een citytour te maken. Die was geweldig. Er was veel verkeer met auto’s en fietsen, heel veel fietsen ondanks de heuvels. Het stadsbeeld toonde veel architectonische verschillen. Het was een genot om te zien hoe de stijlen zich afwisselden, van strak en recht tot gevels met afgeronde hoeken, uitbouwen en torentjes. Veel mensen bouwden huizen zoals ze dat in hun land deden. De tijdgeest speelde natuurlijk ook mee. Zo zag je typisch Scandinavische huizen maar ook huizen in art deco stijl en natuurlijk de beroemde in victoriaanse stijl opgetrokken huizen The Painted Ladies
 

Yosemite
Yosemite Park is een prachtige omgeving uitgeslepen door gletsjers en waterstroompjes. Tien miljoen jaar geleden droogde de laatste gletsjer op en liet het Yosemite meer achter. In 1850 kwamen hier de eerste Europeanen die prompt ruzie kregen met de hier wonende indianen. Uiteindelijk heeft de regering troepen gestuurd om de orde te herstellen. Op gegeven moment werd de schoonheid van de omgeving écht gezien en later werd het een ‘national park’. Hier in Yosemite lopen nog een paar honderd beren rond. Er zijn wel meer bijzondere dieren te zien zoals deze grote specht, de Steller’s Jay. Ik zou hier uren kunnen wandelen, zo mooi is het. 
 

Las Vegas
Op onze vrije dag in Las Vegas rijden we over de beroemde strip met de casino’s en hotels met duizenden kamers. De mooiste replica’s zijn hier te vinden, een piramide, het vrijheidsbeeld, de Arc de Triomphe en zelfs de Eiffeltoren. Verder zag je onderweg nog vele kerkjes waar je binnen 24 uur kunt trouwen met ‘Elvis’ erbij. Per dag worden er meer dan 300 huwelijken gesloten in Las Vegas. Bij The Venetian stoppen we even. Geweldig zoals dat gemaakt is, net Venetië tot de plafondschilderingen en gondels aan toe. ‘Buiten’ was een voorstelling aan de gang terwijl de hemel er bewolkt en blauw uit zag. Maar zelfs die hemel is nagemaakt. 
 

Bryce Canyon
Aangekomen bij het Zion National Park picknicken we eerst in het gras en maken daarna een leuke wandeling door de bergen. Onderweg keek ik of nog een bergleeuw op de helling zag sluipen. Ze zijn zeldzaam maar ‘jenever kan tel’. Maar wat schetst mijn verbazing toen ik plotseling gewezen werd op drie grazende herten op de berghelling, een moeder en twee jongen. Geweldig! Vervolgens zochten we de bus weer op om naar Bryce Canyon te rijden. Bij aankomst regent en onweert het, maar we trotseren de elementen en stappen uit. In de verte schijnt de zon en zien we het bliksemen. Even later ontstond een grote regenboog, met op de achtergrond de fantastische rotsformaties in sprookjesachtige kleuren.
 

Grand Canyon
Tijdens de rit zagen we midden in het onherbergzame gebied veel camperplaatsen met heel grote campers en trailers. Ook hele grote campers met als aanhanger een auto. Verder waren er heel veel indianennederzettingen. Dat die mensen daar in dat onherbergzame gebied willen wonen! Op gegeven moment reed er zelfs een cowboy voorbij maar we waren te laat voor de camera. Dan hebben we ineens uitzicht op Grand Canyon. Inderdaad zijn de kleuren minder uitbundig dan die van Bryce Canyon maar de Grand Canyon is vooral indrukwekkend om zijn grootte. Geweldig om daar te staan en een van de zeven wereldwonderen te aanschouwen. Er vliegen zelfs condors rond.  De optionele helikoptervlucht was echt een hoogtepunt. 
 

Los Angeles
Na even over de Mexicaanse markt gewandeld te hebben en het oudste huis van de stad te hebben bewonderd togen we naar Hollywood met zijn kleurrijke figuren. We gaan op de foto met Shrek en lopen even over de plek waar vele sterren hand- en voetafdrukken gemaakt hebben op de ‘Walk of Fame’.  De volgende dag bezoeken we de wijk Venice waar Julia Roberts woont. We maken een wandeling op de boulevard van Venice Beach met al zijn fleurige winkeltjes en kramen en waar je behalve de bedelaars ook artiesten, schilders, tekenaars en allerlei andere soorten van ‘kunst’ ziet.
 
Het oude Wilde Westen, een gebied met wonderen en veel tegenstellingen. Het is een gebied dat zeker de moeite waar is om te bezoeken. We hebben genoten en zullen zeker nog een keer terug komen.