...

Stadswandeling
Ons eerste hotel lag midden in het centrum van Boedapest. Onder begeleiding van een gids (de Hongaarse Marianne) die uitstekend Nederlands sprak werden we langs alle hoogtepunten van de stad gebracht. Boedpest of Budapest wordt door de Donau verdeeld in twee stadsdelen Buda en Pesta. Buda ligt tegen een heuvel en hier is de beroemde burcht gevestigd en het voormalige paleis. Vanaf de Citadel in Buda heb je een prachtig uitzicht over het stadscentrum in Pest.
 
Petra vertelt dat ze tijdens deze studiereis maar weer eens ondervonden heeft hoe leuk steden kunnen zijn voor een weekendje weg: “Boedapest vond ik een indrukwekkende stad, met prachtige architectuur. De stadswandeling was erg leuk: de gebouwen zijn met zoveel pracht en praal aangekleed dat het je echt overweldigt.”

Gödöllö
Op weg naar het volgende hotel stoppen we in het plaatsje Gödöllö. Hier hebben wij het Königliches Schloss, het voormalig verblijf van o.a. Keizer Franz Joseph en Keizerin Elisabeth (Sissi) bezocht. Na een jarenlange verpaupering vanwege de Russische bezetting is het slot is na een jarenlange renovatie voor een groot gedeelte opgeknapt en weer open voor publiek sinds 1996. Tijdens de rondleiding hebben we veel geleerd over de geschiedenis van het slot. De persoonlijke bezittingen van  de vroegere slotbewoners brengen je terug in de tijd.
 
Lindsay heeft tijdens de reis een goed beeld kunnen krijgen  van Boedapest. “Het is een hele mooie leuke stad met veel oude gebouwen en veel geschiedenis. Wat ik persoonlijk heel erg leuk vond was het bezoek aan het zomerhuis van die junge Kaiserin"

Poesta
Vandaag staat een dagtocht naar de Poesta op het programma. Volgens Wikipedia is de poesta is het graslandschap van de Grote Hongaarse Laagvlakte, een steppelandschap. Het Slavische woord puszta betekent letterlijk leegte. Van oudsher werd de poesta gebruikt voor extensieve veeteelt nu vooral voor akkerbouw. Een deel van de oorspronkelijke poesta is nu een natuurreservaat. Vanaf de weg, worden we door een ruiter ter paard begeleid naar de ranch. Allereerst krijgen we een welkomstdrankje (abrikozenschnaps) aangeboden en daarna volgt een wervelende paardenshow.
 
Jessica vindt Hongarije zondermeer een tot de verbeelding sprekend land: "Een land met het temperament van de in de poesta's levende wilde paarden. De onafzienbare poesta is een bezoek dan ook meer dan waard. Ook op cultureel gebied word je zeker niet teleurgesteld, want er zijn talrijke prachtige bouwwerken te bezichtigen als kastelen, monumentale villa's, kerken en kloosters, vaak in barokstijl of Jugendstil.”

Eger
De barokke stad Eger ligt in het noordoosten van Hongarije. Bij uitstek de plek om wijnkelders te bezoeken en van de Egri Bikavér (stierenbloedwijn) te genieten. In Eger vind je diverse musea die verhalen over het leven van de burgers en militairen en de geschiedenis van de stad, de burcht en haar bisschoppen vertellen. Na de stadswandeling hebben we het Wijnhuis Egri Korona bezocht. Dit ggrote wijnhuis heeft ruim 200 hectare wijnranken in de directe omgeving. Na de rondleiding in de wijnfabriek hebben wij 3 verschillende wijnen (rood, rosé en zoete witte dessertwijn) mogen proeven.
 
Dionne heeft tijden de leuke en leerzame reis ontzettend veel gezien: “Veel stadswandelingen gedaan waardoor je toch een betere kijk hebt op de omgeving. De reisleiding is ontzettend vriendelijk en wisten ontzettend veel te vertellen. Er zijn me heel veel dingen bijgebleven zoals de poesta's de wijnkelders en vooral de wijnproeverij.”

Hongaarse folklore
Na terugkomst in het hotel zijn we ons klaar gaan maken voor het diner. Omdat dit ons afscheidsdiner was gingen onze gastvrouwen, reisleider en onze chauffeur mee. We hebben gegeten in een echt Hongaars Restaurant met Folklore muziek. Hier hebben we bij elke gang wederom een andere wijn mogen proeven. Een leuke afsluiter van ons verblijf in dit leuke, mooie land, met het overal aanwezige vioolspel en de prima Hongaarse keuken met uitstekende Hongaarse wijn.
 
Mariëlle zegt over de reis: “Ik heb Boedapest ervaren als een schitterende en veelzijdige stad. Mooie architectuur, betoverende uitzichten en zeer veel bezienswaardigheden. De stad heeft ook een heerlijk centrum waar je leuk kunt winkelen om daarna lekker uit te rusten op één van de vele terrasjes. De omgeving van de stad biedt volop mogelijkheden voor leuke dagtochten. Kortom een geweldige stad voor jong en oud!