...

Op naar Roemenië
Onze favoriete reisonderneming Kras heeft gemeld dat we niet in Roermond, maar in Venlo moeten opstappen. We hoeven dus niet langs het verzamelpunt in Asten te gaan, maar stappen meteen in de bus die ons gedurende de hele reis zal vervoeren. Onze reis is begonnen! Toevallig is het vandaag ook mijn verjaardag. Via Duitsland, Oostenrijk en Hongarije komen we in de avond van onze derde reisdag aan in Roemenië. Onderweg kunnen we genieten van prachtige vergezichten en de boeiende verhalen van onze buschauffeur Jan over de historie en omgeving. 
 

Transsylvanië
Onze eerste stop vandaag is in de stad Alba Iulia, waar we koffie drinken en wandelen. Er liggen hier verschillende kerken, een citadel en een klein park met rozen. 's Middags gaan we weer op weg over eindeloos lijkende vlakten met wat schamele bomen. We zijn in Transsylvanië, ook wel Zevenburgen genoemd. Een tweetalig gebied waar zowel Roemeens als Duits wordt gesproken. We houden een lange pauze in Sibiu, een prachtige plaats met twee pleinen, waar we genieten van een terrasje. We lopen hier over de Leugenbrug, waar je niet mag liegen omdat het je anders slecht vergaat!
 

Het Parijs van de Balkan
Op tv zien we dat het in Boekarest 38º is. Daar gaan we vandaag nou precies naartoe, dat wordt afzien! De route voert ons door het prachtige dal van de Prahova, aanvankelijk een smalle canyon. We komen aan het 'Parijs van de Balkan': Boekarest. Een stad met grote paleizen, veel kerkjes en een karavaanserai. We zien het parlementsgebouw waar dictator Ceausescu werd uitgejoeld door de menigte. Ook bezoeken we zijn paleis, met marmeren zuilen, trappen, grote tapijten en kroonluchters. Op een balkon met uitzicht over de stad maken we een groepsfoto. 
 

Brasov & het kasteel van Vlad
In Brasov is het 33º. Eerst bekijken we hier wat kerken, waaronder de Zwarte Kerk. In 1689 woedde een grote brand en vielen er 3.000 slachtoffers. Op het nabijgelegen marktplein ligt de St. Nicolaaskerk, met leuke torentjes en beschildering aan de buitenkant. In een oud schooltje, dat eigenlijk een museum is, krijgen we uitleg over het onderwijs van vroeger. Vanuit Brasov gaan we naar de kleine stad Bran, waar het kasteel van Vlad ligt. Het beroemde verhaal van Dracula is op hem gebaseerd. Ook zien we de burcht Rasnov en maken we een stop in Sighisoara, een bezienswaardig plaatsje.
 

Bescherming tegen onheil
Door het berglandschap van de Oostelijke Karpaten rijden we naar Tirgu Mures, waar we veel wandelaars tegenkomen. Kenmerkend zijn de Jugendstil huizen, rozenplantsoenen en dure winkels. Na een lunch in Birsita beklimmen we het eerste hoogtepunt: de Tihota-pas, die 1227 meter hoog is. Veel huizen hebben een kruis op het dak, als bescherming tegen onheil. Dit is de streek waar het geloof in vampiers en ''ondoden'' nog leeft. Na een bezoek aan het Dracula hotel-kasteel, rijden we door het landschap van de Bulkovina, prachtig! De volgende dag starten we onze lange terugreis naar huis.