...

Overweldigende natuur
IJsland is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland. 90% van het land is onbebouwd. Het is ruig en rauw, ongerept en ongelikt. Het is er ook gewoon nog écht stil. Er loopt één grote rondweg over het eiland en de rest van de wegen is voornamelijk onverhard. Als je hier een rondreis maakt zie elke dag een ander landschap met watervallen, gletsjers mosvlaktes, vulkanen en zwavelbronnen. Bijna overal ligt een prachtig mostapijt en er zijn weinig hoge of grote bomen. De IJslanders grappen: “Als je verdwaalt in het bos, ga dan rechtop staan!”.
 

De IJslanders
Van de 320.00 inwoners wonen er 180.000 in Reykjavik, de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. De IJslanders kennen geen familienamen zoals wij. De voornaam van de vader wordt doorgegeven aan het kind met de aanvulling ‘dóttir’ voor een meisje en ‘son’ voor een jongen. Als ik in IJsland geboren was zou  ik dus Susan Hermansdóttir heten, maar m’n broer zou dan  Hermansson als achternaam krijgen. Dat maakt het wel lastig om te zien wie nou familie is van wie. Daarom staan de IJslanders op voornaam gesorteerd in het telefoonboek en er is zelfs een app om te zien wie er familie is van elkaar.
 

Verse stokvis
Op het eiland kun je uiteraard heel goed 'vers uit de zee' eten, zoals zalm, kabeljauw en kreeft. Een deel van de gevangen vis (koolvis, kabeljauw of schelvis bijvoorbeeld) wordt te drogen gehangen (stokvis) en geëxporteerd  naar vooral tropische landen. Andere lokale ingrediënten die vaak op het menu staan zijn lams- of schapenvlees en rendiervlees. IJslanders houden van zoet. Skyr, een soort yoghurt, eten ze dan ook met véél suiker. Ze bakken zelf ook de lekkerste koeken en taartjes. Kleinur is een typisch IJslandse lekkernij die nog het meeste wegheeft van onze oliebol. Verder zijn de meeste IJslanders niet vies van een borreltje.... alcohol koop je alleen niet zomaar in de supermarkt maar is enkel verkrijgbaar in staatswinkels.
 

Het goud van IJsland
Warm water spuit hier gewoon uit de grond en is ook nog eens goed drinkbaar. IJsland heeft meer dan 800 heetwaterbronnen, meer dan welk ander land ter wereld. Met deze geothermische energie kunnen ze bijna 90% van alle gebouwen van warmte voorzien, heel milieuvriendelijk dus. Ook kassen worden hiermee verwarmd en daar worden zelfs bananen gekweekt. Wij gebruiken het woord geiser voor warmwaterbron. De naam is afgeleid van de bekendste warmwaterbron in IJsland de Geysir. Niet ver daarnaast ligt de veel actievere bron de Strokkur.
Tip: Doe zilveren sieraden af als je in aanraking komt met water, door de zwaveldeeltjes in het water kunnen ze verkleuren.
 

Veranderlijk weer
Karakteristiek voor IJsland is de uitspraak “If you don’t like the weather… just wait five minutes” (Als je het weer niks vindt… wacht dan vijf minuten). Het weer is hier namelijk heel veranderlijk. Het ene moment loop je lekker buiten in je T-shirtje in de zon en het andere moment loop je in de sneeuw. De zomer is een goede tijd om af te reizen naar IJsland met een gemiddelde temperatuur van rond de 12°C. Maar ook de winter heeft haar charme: ’s avonds is het langer licht dan bij ons en je als je geluk hebt zie je het prachtige noorderlicht!
Tip: Draag veel laagjes en stevige wandelschoenen i.v.m. lavagronden.