...

Verandert Cuba echt zo snel?
Er is voor de toerist nog niet zo heel veel veranderd (begin 2015). De veranderingen zijn vooral merkbaar voor de Cubanen zelf. Cubanen mogen nu Varadero bezoeken, een mail versturen vanuit een internetcafé en een mobiele telefoon bezitten. Dat was een paar jaar geleden nog niet zo. Sinds kort hoeven ze ook geen uitreisvisum meer aan te vragen. Maar voor slechts een klein gedeelte van de Cubaanse bevolking is deze luxe betaalbaar.
 

Wie waren Fidel Castro en Che Guevara?
Dat waren Cubaanse vrijheidsstrijders. Nadat VS begin 20e eeuw Cuba te hulp schoot tegen de Spaanse overheersers bleven ze zich nog jarenlang bemoeien met Cuba. In 1933 kwam dicatator Batista aan de macht, onder wiens regime arrestaties, martelingen en moorden aan de orde van de dag waren. De jonge advocaat Fidel Castro kwam in actie. Hij plande met een revolutionaire verzetsgroep, waaronder Che Guevara, een aanslag. De groep bereikte, na tal van nederlagen uiteindelijk in 1959 dat Batista vluchtte. 
 

Cuba en het socialisme
Cuba was vrij en Castro begint aan zijn grootse offensief tegen armoede, vóór gezondheidzorg en vóór onderwijs. Artsen en docenten werden opgeleid, landerijen werden gecollectiviseerd en buurtraden werden gevormd. Cuba werd door het hele volk tot socialistische staat gemaakt. Castro kreeg het voor elkaar dat binnen één jaar iedereen te eten had, in een behoorlijk huis woonde, naar school ging en gebruik kon maken van uitstekende gezondheidszorg. 
 

Cuba verandert aarzelend
De spanningen tussen Castro en de VS lopen regelmatig hoog op. Pas in 2008, als Castro vanwege gezondheidsreden de macht definitief overdraagt aan zijn broer Raúl komen er voorzichtig veranderingen, vooral op economisch vlak.  Het door de VS opgelegde embargo is nog niet opgeheven maar zodra er meer democratische hervormingen komen en meer vrijheden voor de Cubanen zal er ruimte zijn voor onderhandelingen, volgens Obama. Hopelijk komen er snel meer kansen voor de ondernememde Cubanen.
 

Wat als de broers niet meer aan de macht zijn?
Raúl kondigde onlangs aan dat hij in 2018 met pensioen gaat... Wat dan? Dat is een vraag waar men zich vooral buiten Cuba mee bezig houdt, volgens mij. Hier leven de mensen meer met de dag. Maar er zullen echt wel dingen veranderen denk ik. Langs de weg zul je reclameborden gaan zien en moderne auto's zullen de oldtimers en de paardenwagentjes vervangen. Maar het Cubaanse relaxte sfeertje zal blijven. Het blijft immers een heerlijk Caribisch land met rum, muziek en zon in overvloed!