...

Nazomeren
’s Avonds moet je de lampen weer aan de doen, je korte broek hangt al een tijdje ongedragen over de stoel… dan weet je het; de herfst komt er aan. Maar af en toe heb je dan nog zo’n verrukkelijke, zomerse dag die begint met ragfijne flarden mist boven het gras en een heerlijk zonnetje die de zinderende aarde opwarmt. De bladeren kleuren van zachtgeel tot de meest extreme kleuren rood. Met al haar charme nodigt de natuur je uit om er op uit te trekken. In de wereld zijn vele namen voor deze warme zomerse dagen in het najaar. Kent u ze?
 

Zomerdagen - heilige dagen
Het warme najaarsweer ontstaat door een hogedrukgebied, waardoor het zelfs in oktober en november nog 25 graden of meer kan worden. Vaak wordt zo’n warme nazomer in Nederland vernoemd naar een van de bekende heiligendagen in dezelfde periode. Bijvoorbeeld eind september wordt het ‘Michielszomer’ genoemd, omdat 29 september de dag van Sint Michiel (of Michaël) is. Zo kennen we ook ‘Sint-Gummaruszomertje’ rond 11 oktober, ‘Allerheiligenzomer’ begin november en ‘Sint-Maartenszomer’ als het nog bijzonder warm is rond 11 november.
Noord-Holland, Nederland
 

Altweibersommer
In Duitsland en Oostenrijk kennen ze vele namen voor zo’n heerlijke nazomer: Nachsommer,  Spätsommer of Altweibersommer. De laatste naam ‘Oudewijvenzomer’ heeft eigenlijk niks met oude wijven van doen maar komt uit de Germaanse mythologie. Men geloofde vroeger dat de spinnenwebben, die zilverachtig glinsteren in de ochtenddauw, eigenlijk de levensdraden waren die gesponnen werden door de wijze lotsgodinnen. Weiben betekent in het Oud-Duits spinnen, vandaar de altweibersommer.
Zwarte Woud, Duitsland
 

Indian summer
In het noorden van Amerika gebruiken ze de term Indian summer. In 1817 schreef de Amerikaanse schrijver John Bradbury al over de Indian summer (vrij vertaald): ‘De lucht is perfect kalm en alles staat stil, alsof de natuur, na haar inspanningen tijdens de zomer, tot rust komt’.’ Waar de toevoeging ‘Indian’ vandaan komt is niet helemaal duidelijk maar er wordt gesuggereerd dat het de periode aangeeft waarin de indianen hun oogst binnenhaalden of wanneer de aanvallen op de kolonisten werden stilgelegd.
Oostkust, Noord-Amerika
 

Babje leto of Intiaanikkesä
Ook in andere landen hebben ze uitdrukkingen die meestal te herleiden zijn naar een van de voorgaande verklaringen. Genoemd naar een heilige zoals in Engeland, waar ze rond 18 oktober 'Saint Luke's little summer’ hebben of in Zweden waar ze het 'Brittsommer' noemen, afgeleid van de heilige Brigitta (8 oktober). In Frankrijk noemen ze het ‘l'Été de St. Dénis’ (vanaf 9 oktober) maar ook wel ‘l’Éte’ Indien (Indian summer). In Finland gebruiken ze dan weer zowel Intiaanikkesä (Indian summer) en Akkainkesä (vrouwenzomer). In de meeste Slavische talen vinden we vrouwenzomer terug zoals in het Russische ‘Babje ljeto’.
St. Petersburg, Rusland