...

Indrukwekkend en cultureel paradijs
Krakau is een bloeiende bestemming die steeds populairder wordt. Deze voormalig hoofdstad en Poolse parel is behalve museumstad ook een cultureel en intellectueel paradijs, waar bovendien twee nobelprijswinnaars geboren werden. De stad is ongeschonden de Tweede Wereldoorlog doorgekomen en kent mooie bouwwerken en heeft een statige sfeer. Het stadscentrum staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is één van de belangrijkste culturele steden ter wereld.
 

Het kloppende hart van Krakau
Rynek Glówny, een van de grootste pleinen van Europa en het kloppende hart van Krakau, is altijd gezellig en sfeervol. Vanaf dit centrale punt is het eenvoudig om het compacte centrum te voet of per paardenkoets te verkennen. Aan de rand van het centrale plein staat de Mariakerk, van waaruit ieder uur de klanken van de Hejnal klinken, het stadslied van Krakau. De karakteristieke Lakenhallen, het eerste handelscentrum van de wereld, vind je ook op dit plein. Die ondernemersgeest voel je nu nog, dankzij de vele kraampjes en handelaren in toeristische snuisterijen.
 

Culinair Krakau
Hartelijke gastvrijheid, een zacht prijsje, stevige Poolse specialiteiten, Michelinwaardig en het aanbod van een wereldstad: Krakau heeft het allemaal. Polen houden van vlees, pasta en soep. Proef het typische bigos, een stoofpotje van witte kool, zuurkool en vlees. Of de pierogies: gerecht dat bestaat uit handgemaakte noedels gevuld met vlees en vaak geserveerd met erwten, groenten en verschillende sauzen. In Krakau kun je naast de authentieke Poolse keuken ook lekker eten in Spaanse, Franse, Italiaanse of Aziatische eettentjes: er is voor ieder wat wils.
 

Krakau: Auschwitz-Birkenau
Het is een aangrijpend bezoek waar je minstens een dag van moet bijkomen. Auschwitz-Birkenau is misschien wel de indrukwekendste nagedachtenis aan de verschrikkingen van de Holocaust. De bekende spoorlijn, houten barakken, stapels schoenen, gaskamers en ‘Arbeit macht frei’ op het hek: het is er allemaal nog.
 

Kazimierz
De opkomende wijk Kazimierz is een voormalig Joodse wijk. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was deze wijk een belangrijk centrum van de Joodse cultuur. Nu nog vind je er veel Joodse restaurants, synagogen en sfeervolle pleinen. Maar de wijk trekt ook steeds meer bezoekers vanwege de streetart en artistieke galerieën. Tip: bezoek het Plac Nowy. Het plein is omringd door gezellige cafés en iedere zaterdagochtend is er een vintage markt, waar je stripboeken, speelplaten en alles er tussenin vindt.