...

Padrão dos Descobrimentos
Lissabon ligt vlakbij zee. Niet zo gek dus dat ze een historie hebben met veel ontdekkingsreizigers. De enige voor mij bekende was Vasco da Gama maar blijkbaar was Henrique de Avis (Hendrik de Zeevaarder) ook heel belangrijk. Op zijn 500ste sterfdag hebben ze een grappig monument voor hem gebouwd. Hij kijkt uit over de Taag en achter hem staan nog allerlei andere belangrijke figuren uit de Portugese geschiedenis.  De enige vrouw in het gezelschap is zijn moeder Filipa en verder zie je onder andere cartograaf Magellan en dichter Luis de Camŏes.
 

Alles loopt schuin
Gelukkig zijn we goed ter been want het is aardig sjouwen hier met die enorme hoogteverschillen. Er zijn wel mogelijkheden om dat klimmen te voorkomen door bijvoorbeeld met een van die welbekende trams te gaan. De trams steken achter omhoog zodat je wel 'recht' zit, heel bijzonder. Ook leuk is een rondrit met een tuk-tuk vanaf het Praça do Comércio. Een Portugese student(e) laat je alle leuke plekjes zien van de stad voor een acceptabele prijs.
 

Santa Justa
Je merkt het hoogteverschil pas goed als je bijvoorbeeld de H&M inloopt en dan een aantal verdiepingen lager aan de andere kant gewoon weer  verder loopt. Dat ervaren we ook als we met de Santa Justa lift uit 1902 gaan.  We gaan wel 45 meter omhoog en wandelen zo weer de straat op, best een gek idee. De Portugezen overbruggen zo de afstand tussen de wijken en de lift maakt dan ook officieel deel uit van het openbaar vervoer. Inwoners gebruiken hier gewoon hun OV chipkaart, toeristen kunnen een los kaartje kopen.
 

Mude museo
Al doe ik er zelf niet echt aan mee ik vind mode altijd wel interessant en zeker ook de geschiedenis ervan. Tot mijn verrassing hebben ze hier midden in de stad een prachtig, oud bankgebouw omgetoverd tot Modemuseum. Je vindt hier onder andere stukken van Vivian Westwood, Yves Saint Laurent en Jean Paul Gaultier. Ook zijn er allerlei designobjecten te vinden van bijvoorbeeld Philippe Stark en Charles Eames. De moderne kunst in combinatie met de industriële sfeer vind ik echt uniek.
 

Lekker eten op de kleine terrasjes
Na een dag rondsjouwen ploffen we graag neer op een klein terrasje, maar liever niet in de grote winkelstraten. De pasteleria's in het centrum zijn overigens wel aan te raden! Voor heerlijke zoete en hartige hapjes voor ontbijt en lunch. Als avondeten nemen we meestal de 'Prato do dia', vers uit eigen keuken. Je moet trouwens niet raar staan te kijken als er allerlei dingen op tafel komen die je niet besteld hebt zoals brood en olijven. Hier geldt: opeten is betalen dus als je het niet wilt gewoon aan de kant schuiven.