...

Het mooiste plein van Nederland
Ik heb al veel pleinen in Nederland gezien, maar een van de mooiste een gezelligste pleinen van Nederland blijft toch het Vrijthof in Maastricht (al doet het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht er niet veel voor onder). Prachtige gebouwen en heel, heel veel terrassen. En lekker praktisch een grote parkeergagage direct onder het plein, makkelijk als je gaat shoppen in een van de vele winkelstraten rondom het plein.
 

De mooiste Brug van Nederland
Ook die ligt in Maastricht, als je vanaf het Centraal Station richting het centrum loopt kom je automatisch over de Sint Servaasbrug.  Genoemd naar Sint Servaas of Servatius, die de eerste bisschop van Nederland zou zijn geweest. Een  13e eeuwse brug over de Maas tussen de gezellige wijk Wijck en het (winkel)centrum van Maastricht. Vanaf de prachtige, historische brug loop je bijna direct de Bijenkorf binnen. Onderweg kijk je op een kleine stroomversnelling en een sluis voor de rivierschepen. 
 

Het mooiste restaurant van Nederland
Vlak buiten het centrum van Maastricht in de richting van België, eigenlijk net op de grens, ligt het Michelinsterren restaurant Chateau Neercanne. Vanaf het terras kijk je uit over de wijdse omgeving van het Maasdal. En zeker doordeweeks kun je hier lekker en voordelig genieten van heerlijke gerechten. Uniek is ook de wijnkelder die in de rotsen uitgehouwen is. Hier is overigens het verdrag van Maastricht getekend.
 

De gezelligste wijk van Nederland
Vanuit het centrum gezien net aan de andere kant van de Maas ligt de wijk Wijck. Deze wijk is helemaal in opkomst en je kunt er nu al talloze leuke boetiekjes en ateliers vinden. Echt een wijkje met een hele aparte sfeer in een toch al heel gezellige stad.
 

Het leukste park van Maastricht
Het leukste park van Maastricht is eigenlijk geen park maar een Buitenplaats. Hotel Vaeshartelt aan de rand van Maastricht bestaat uit een prachtig historisch kasteel met maar liefst 20 ha eigen land, waar iedereen welkom is om te wandelen. In het park worden ook veel van de groentes en het fruit ,dat in het hotel wordt gebruikt in de keuken, zelf geteeld. Echt de moeite waard om even heen te rijden en een wandeling te maken.