...

Gelijk verliefd
Tien jaar geleden zette ik voor het eerst voet in Oman en werd gelijk verliefd. Nee niet op een man, maar op een land. Op de mensen, de natuur en… lekker geen sneeuw. Nou dat is niet helemaal waar. Oman heeft meer dan 300 dagen zon, maar bovenop de 3000 meter hoge bergen valt eens per jaar een beetje sneeuw. Dit land heeft naast de prachtig natuur ook een zeer veelzijdig cultureel erfgoed. Elke keer als ik erop uit ga ontdek ik iets nieuws.
 

Het sultanaat heeft zoveel geschiedenis
De zee is altijd belangrijk geweest voor Oman, met haar 1700 kilometer lange kust. Archeologische vondsten vertellen dat er 10.000 jaar geleden al bewoonde steden waren in de omgeving van de huidige hoofdstad Masqat (Muscat). De Babyloniërs en de Assyriërs vestigden zich hier namelijk vanwege de belangrijke handelsroute van de Indische Oceaan naar de Middellandse zee.
De ruige kust en indrukwekkende zee brengen me terug naar de spannende verhalen van duizend-en-een-nacht uit m'n kindertijd. Sinbad de Zeeman zou volgens sommigen uit Oman komen, dat maakt het hier extra sprookjesachtig voor mij.
Corniche promenade, Masqat

Moskeeën
Ook de honderden beeldschone moskeeën dragen bij aan de betoverende sfeer van Oman. De allereerste moskee in Oman bouwde Mazin Bin Gadhubah al in de zesde eeuw. Ongeveer driekwart van de Omaanse bevolking hangt de Ibadistische islam aan. Deze stroming predikt dat het geloof zijn kracht en actualiteit het beste kan bewaren door zich aan te passen aan de wisselende culturele, historische en wetenschappelijke omstandigheden. De mensen hier kennen gastvrijheid als geen ander. Ze verwelkomen je met een brede glimlach en laten je gelijk thuis voelen.
Moskee Al-Amin, Masqat

Rozenwater
In de ruige bergen word je verrast door onwaarschijnlijk groene terrassen die helemaal met de hand uitgehakt zijn. Al eeuwenlang wordt in de bergdorpjes van Oman de ‘Rosa Damascena’ gekweekt. Ongeduldig wachten de rozenkwekers van al-Djabal al-Achdar op het moment waarop de roos gaat bloeien in de lente. Het rozenwater dat ze maken wordt gebruikt om het huis lekker te laten ruiken maar ook als medicijn bij hoofdpijn of buikpijn. Bezoek een authentieke distilleerderij en neem een heerlijk geurig aandenken aan magisch Oman mee.
Saiq-plateau

Betoverende onderwaterwereld
Je denkt bij Oman misschien niet zo snel aan witte stranden en watersporten. Maar toch zit je hier goed. Of je nou van snorkelen houdt of van duiken je bent zeker van een kleurrijk onderwaterleven met prachtig koraal, schildpadden, roggen en dolfijnen. De zeeschildpadden slapen aan de oppervlakte van diep water of ze liggen op de bodem onder de rotsen bij de kust. Tijdens je duik heb je grote kans dus om een groene zeeschildpad (ook wel soepschildpad genoemd) te zien onder de richels van de riffen en rotsen. Als je echt geluk hebt zie je ook nog een blauwe vinvis of luipaardhaai.
 

Zand, zand, zand en dan…
Van zachtgeel tot diep roodbruin en alle kleuren daartussen kenmerken de Sharqiyah (Wahiba) Sands. Dit is het thuisland van de bedoeïenen. Hier ontsnap je aan de drukte van de stad en wordt je ondergedompeld in de avonturen in de woestijn. Zand stuift alle kanten op wanneer je per 4x4 of met zandski’s over de spectaculaire duinen gaat. Dan houd je opeens je adem in… een oase. Prachtig, zo groen en rustig. Je kunt zelfs een nachtje blijven slapen onder de sensationele sterrenhemel.
Het Sama Al Wasil kamp was mijn tweede thuis vanaf het moment dat ik bij Desert Palm ging werken. Je bent altijd welkom voor een kopje Arabische koffie!