...

Die van de tegeltjes?
Makkum, ja inderdaad, het Friese dorp bekend van het Makkumer aardewerk van Koninklijke Tichelaar Makkum. Maar Makkum is meer! Makkum is echt nog zo'n typsich Fries dorpje met oude, karakteristieke en mooi onderhouden huisjes, natuurlijk aan het IJsselmeer gelegen. En met maar liefst 50 monumenten! Het centrum is knus en doet lieflijk aan, echt nog een authentiek vissersdorp. 
 

Watersport en scheepsbouw
De hele provincie Friesland staat bekend om haar watersport. Ook Makkum draagt daar een flink steentje aan bij. Makkum heeft nl. een grote jachthaven met vele faciliteiten. Ook de scheepsbouw is in Makkum goed vertegenwoordigd. Als je naar het strand van Makkum rijdt kom je langs een grote scheepswerf waar enorme jachten gebouwd worden en ook in de haven liggen. Indrukwekkend om te zien!
 

Zon en strand in Friesland?
Ja zeker! In Makkum kunt u een ware strandvakantie houden, mits het weer een beetje mee zit natuurlijk. Want wat een heerlijk, langgerekt strand vind je hier. Voor de kinderen ideaal: langzaamaflopend in zee en een spannend piratenschip om in te spelen. Voor de volwassenen gezellige terrasjes op de boulevard. En voor wie wil, een ideale (kite)surfplek!
 

En de omgeving?
Ja daar ook genoeg te zien en te beleven! Ik was er in de lente en zodra we Makkum uit reden, reden we langs de dijken waar de schapen graasden en de lammetjes vrolijk  dartelden. Andere leuke en wat grotere plaatsen zijn Workum en Bolsward. Bolsward heeft een gezellig centrum met winkeltjes, terrassen en restaurants. Ook weer echte Friese plaatsjes met mooie, oude gevels en pittoreske straatjes.
 

Beach Hotel de Vigilante****
Ik verbleef in het 4-sterren hotel de Vigilante, dat direct aan het strand en de boulevard ligt. Heerlijk geslapen op de goede bedden en in prima kamers. In het restaurant is het eten goed, van de saté tot de biefstuk, allemaal even lekker. Je kijkt hier trouwens zo uit op het IJsselmeer, een prachtig uitzicht. Zeker als de zon ondergaat. Na het eten nog een strandwandeling of een afzakkertje bij de sfeervolle open haard, genieten!