...

Lekker actief
Mallorca is niet alleen in de zomer een lekkere zon-, zee- en strandbestemming. In het voor- en najaar is het ook heerlijk vakantievieren. Je kunt er fantastisch fietsen en wandelen. Nou, dat hebben we gedaan... Onze Nederlandse gids Sander heeft ons plekken op het eiland laten zien die we zelf nooit gevonden zouden hebben. Adembenemende uitzichten, overweldigende natuur, prachtige wandelroutes en mooie wegen. Hij vertelde er interessante en grappige anekdotes bij. En dan 's avonds even de vermoeide beentjes strekken en een lekker wijntje erbij.
 

De perfecte combinatie…
De hoofdstad Palma de Mallorca is zeer geliefd door de prachtige haven en de gezellige binnenstad. In de smalle straatjes zitten inderdaad super leuke winkeltjes. Angela heeft hier nog wandelschoenen gekocht en een leuk jurkje voor komende zomer natuurlijk. We hebben gezellig koffie gedronken met op de achtergrond de Kathedraal La Seu. We vonden het echt een fijne stad om een dagje rond te slenteren. Palma is een heerlijke combinatie van mooie gebouwen, de gezellige haven, leuke tapas barretjes en een heel ontspannen sfeertje.
 

Kilometers spoor..
Vanuit Palma de Mallorca rijdt een treintje naar het gezellige dorpje Puerto de Sóller. Deze rails werd in 1914 aangelegd om citrusvruchten en olijven te vervoeren naar de haven van Palma de Mallorca. We zaten in oude wagons en reden heel langzaam over het spoorlijntje dwars door de oude boomgaarden. Zeker voor Berend natuurlijk erg leuk omdat hij machinist is. Eenmaal aangekomen in Sóller zijn we neergestreken op één van de vele terrasjes en hebben genoten van de lekkere tapas en een verse jus uit Sóller. Het was weer een heerlijke dag...
 

Niets lekkerders dan Túnel de Mallorca  
Takkenspul, dat is grappig genoeg de Nederlandse bijnaam van het anijsdrankje Túnel de Mallorca. Een soort Ouzo, maar dan veel kruidiger en gemaakt van allerlei kruiden die op het eiland groeien. Die takjes laten ze in de fles zitten, vandaar de bijnaam. Je komt het overal op de kaart tegen, wij vonden het vooral lekker na het eten. Llom amb col bijvoorbeeld is om je vingers bij af te likken: gevulde koolbladeren. De Mallorcanen zelf zijn dol op frit mallorquí, dan krijg je zo’n grote schaal met een gefrituurde mix van lam en varken. En daarna is er niets lekkerders dan un vaso de Túnel.
 

Un hivern a Mallorca
Het leuke aan het voor- en naseizoen op Mallorca is dat er nog steeds veel te doen is, maar dan zonder toeristenmassa. Zo hebben wij in het weekend een tour langs wijngaarden gedaan. Als je dan bij een finca stopt voor een proeverij, heeft de wijnboer volop tijd voor een praatje. De druiven zijn toch al geplukt! Onderweg zie je overal van die typisch Mallorcaanse windmolens draaien. Zelf was ik het meest onder de indruk van het Kartuizerklooster in Valldemossa, dat we de dag erna bezochten. Allereerst omdat je hier kunt zien hoe de monniken leefden, maar ook omdat Chopin hier ooit logeerde.