...

Op hol geslagen zintuigen
Na een nog geen 4 uur durende vlucht landden we op de luchthaven van Casablanca. Eén voet buiten de luchthaven was al genoeg om meteen in de vakantiesferen te komen. Wuivende palmen, een aangename temperatuur en gastvrije Marokkanen die de toeristen warm ontvingen. We vervolgden onze rit naar Rabat voor onze eerste overnachting. De levendige medina, de oude binnenstad van Rabat, is rijk aan marktkraampjes en je kijkt er je ogen uit naar talloze souvenirs, bedelende ouderen en kooplieden die je naar hun kraampjes lokken. Je zintuigen slaan meteen op hol, overal ontdek je nieuwe geuren en kleuren. Ook bezochten we het Mausoleum van Mohammed V. Neem hier zeker even de tijd om binnen een kijkje te nemen, niet voor niets houden de traditioneel geklede bewakers hier de wacht bij alle vier de ingangen. De glinsterende pracht en praal moet je zeker gezien hebben!
 

Het Versailles van Marokko
In Meknès is de rijke geschiedenis overal in de stad terug te zien. Sultan Moulay Ismaïl bouwde hier de prachtigste tuinen en gebouwen waardoor de stad ook wel het Versailles van Marokko wordt genoemd. Wandelend over het grote marktplein ruik je de geur van verse kruiden en vruchten, zie je acrobaten hun kunstjes doen en bewonder je de indrukwekkende Bab Mansour poort die boven het plein uittorent.
 

Waan jezelf in de Aladdin film
De meeste indruk maakte het stadje Fès. De authentieke medina bestaat uit een wirwar van smalle straatjes waar je 100 jaar terug in de tijd wordt geworpen. In een rijtje achter elkaar aan passeerden we door de smalle straatjes rokende eettentjes, talloze souvenirwinkeltjes en – ‘’Ho pas op, een ezel!’’ – weken we uit voor de zwaar beladen ezels die de koopwaar van a naar b brachten. We kregen van onze gids een cursus onderhandelen toen ik wat kruiden wilde inslaan. Vanaf een van de vele dakterrassen keken we uit over de stad en aanschouwden het bijzondere spektakel bij een leerlooierij. Je waant je hier letterlijk in de Aladdin film!
 

Boven de wolken
Op de route van Fès naar Marrakech reden we door het afwisselende landschap van het Atlas gebergte. We passeerden afgelegen Berber dorpjes, waar de inwoners met hun ezels op traditionele wijze werken op het land. We bezochten de prachtige Ouzoud watervallen, die van 75 meter hoogte op de rotsen kletteren terwijl aapjes speels om ons heen renden. Toen we onze weg vervolgden werden de wegen steiler en steiler en reden we zo boven de wolkenvelden uit. Een prachtig gezicht!
 

Smullen van een tajine met prachtig uitzicht
In Marrakech mag een bezoek aan het Bahia Paleis niet ontbreken. De verschillende ruimtes met ingewikkeld houtsnijwerk en kleurrijke mozaïeken deden me steeds weer verbazen. Het bijzondere schouwspel op het Djemaa el Fna plein mag niet ontbreken. Bezoek dit plein ’s avonds en aanschouw de slangenbezweerders, acrobaten en straatmuzikanten. En vergeet niet wat street food te proberen, om van te smullen! Vrije tijd in Marrakech heb je nooit genoeg, in de enorme medina kun je oneindig ronddwalen. Tip: Er zijn ontzettend veel rooftop bars te vinden in Marrakech. Veel kleine restaurantjes hebben een trap naar boven en die trapjes kunnen leiden tot prachtige plekjes met uitzicht over de stad. Ga op ontdekking uit!