...

Oudenaarde
Oudenaarde ken ik van de wandtapijten, lekkere biertjes, streekgerechten en de Ronde van Vlaanderen. Dat hier ook de wieg stond van de 17de eeuwse Vlaamse kunstschilder Adriaen Brouwer is veel minder bekend. Daar komt nu verandering in want nog tot en met 16 december 2018 loopt in het MOU Museum de prestigieuze overzichtstentoonstelling 'Adriaen Brouwer - Meester van Emoties'. Ik neem alvast een kijkje en verneem dat de getalenteerde Adriaen ooit in Gouda en Haarlem verbleef. 
 

Vergeten Vlaamse Meester komt thuis
In 1604 wordt Adriaen Brouwer geboren als zoon van een tapijtmaker. Hij groeit uit tot één van de meest populaire, creatieve en veelzijdige kunstenaars van de Lage Landen, maar geniet tot op vandaag nog niet de bekendheid van zijn tijdgenoten. Ook al was hij tijdens zijn leven al populair en waren zijn werken begeerd. Rubens en Rembrandt bezaten zelf ook stukken van hem.  Dit najaar zijn de schijnwerpers op hem gericht. Een 25-tal topstukken van de meester zijn in het museum samengebracht. Meesterwerken die normaal in New York, Londen en Bazel hangen zie ik nu in Oudenaarde, zijn geboortestad. Welkom thuis Adriaen! 
 

Gezellig genieten van een streekbiertje
Oudenaarde is een echte bierstad en telde ooit 17 brouwerijen. Vandaag zijn er nog 4. Dat Adriean  Brouwer - bekend voor zijn liederlijke herbergtaferelen - een naar hem genoemd biertje zou krijgen, lag dus voor de hand. In 2004 kreeg het 'Oudenaerds Bruyn' de naam 'Adriaen Brouwer' van 's lands oudste familiebrouwerij Roman. Ook van de bieren van de brouwerijen Liefmans, Cnudde en Smisje is het heerlijk genieten. Dat kan tijdens een bezoek aan de brouwerij, maar ook in de vele authentieke cafés in de streek. En ja, je krijgt je biertje in het bijhorende glas. Je bent in Vlaanderen!
 

Verken het decor van de Ronde
Niet alleen het bier brouwen zit in het Vlaamse DNA, ook 'de koers'. Het  landschap van de Vlaamse Ardennen vol heuvels en kasseien vormt een prachtig decor voor een sportieve fietstocht. Fietskaarten en digitale routes tonen je de beste fietspaden en fietslussen. De brochure 'Plan Bier' is gratis verkrijgbaar bij de dienst toerisme in het stadhuis: vier fietsroutes en dire wandelroutes verbinden brouwers, gezellige eethuisjes en cafeetjes. Wil je je verdiepen in die wielergeschiedenis? Trek dan naar het Centrum Ronde van Vlaanderen waar je alles te weten komt over Vlaanderens Mooiste.
 

Nog enkele toeristische tips
Met een gids op stap door Oudenaarde. Een aanrader! Zo leerde ik van gids Monique dat de stad aan de Schelde - na Gent - de 2de monumentenstad van Oost-Vlaanderen is en dat ze wel 100 beschermde monumenten telt. Het stadhuis op de pas heraangelegde Grote Markt is een pareltje én UNESCO werelderfgoed. De Sint-Walburgakerk, Boudewijntoren en het Begijnhof mogen evenmin ontbreken. Let ook op de hedendaagse kunstwerken her en der in de stad en ga op zoek naar het beeld van Adriaen Brouwer. Een selfie met deze flamboyante inwoner mag niet ontbreken! Meer info: www.oudenaarde.be/toerisme.