...

Samen op de bus
Vanaf 1999 zitten Bert Hafkamp (chauffeur) en zijn vrouw Monique (reisleidster) samen op de bus bij verschillende groepsreizen. Inmiddels hebben ze veel kennis en reiservaring opgedaan en weten ze een leuke sfeer te creëren in de groep. Bert: “Het leukste aan mijn werk is de grote mate van afwisseling in werk, omgang met mensen en het ontdekken van andere landen (en niet te vergeten de keuken!). En het is in elk geval nooit saai!"
 

En wat is minder leuk?
"Van al die vliegen op de voorruit word ik niet vrolijk" grapt hij. "Maar het enige wat dit werk weleens minder leuk maakt, zijn onverwachte wegafsluitingen, bijvoorbeeld voor een wielerronde of dorpsfeest. Dat hoort erbij, maar het is af en toe wel vervelend. De uitdaging is dan natuurlijk om hier zo goed mogelijk op in te spelen en doordat je dan moet improviseren ontdek je soms wel onverwacht schitterende uitzichtpunten en echt typisch Italiaanse dorpjes."
 

Italië is een van de favorieten?
“Ja deze reis is zo mooi, omdat hij altijd blijft verrassen”, zegt Bert. “Je ziet een behoorlijk groot deel van Italië, waardoor je geniet van de verschillende landschappen. Tegen de heuvels groeien olijfbomen en cipressen. Ze worden afgewisseld met wijngaarden en zonnebloemvelden. Een lust voor het oog. Monique geeft onderweg een uitvoerige introductie over Rome. Op die manier kan iedereen zich goed voorbereiden op hetgeen we allemaal gaan bekijken. Bovendien spaart het ter plaatse veel wachttijd uit en in de bus kan ook iedereen het goed verstaan en rustig in zich opnemen.”
 

Roma Magica
“De Eeuwige Stad Rome, of, zoals Monique het altijd zegt: Roma Magica! Het blijft een mooie stad waar ik iedere keer weer nieuwe straatjes en mooie plekjes ontdek. We laten ons elke keer weer overweldigen door de pracht en praal van de St. Pieter en het Vaticaans museum en de Sixtijnse kapel. Intussen wijst Monique nog allerlei details aan en leert ons kijken naar kunst. Op die manier komen de fresco’s van Michelangelo in de kapel nog beter uit de verf.”
 

Heb je nog een goede tip voor de busreizigers?
“Economisch pakken! Je gaat immers op rondreis. Chique avondkleding kun je thuislaten, het is tenslotte een informele reis. Ook dure sieraden heb je niet nodig, die kun je alleen maar verliezen. Wanneer je vroeg in het seizoen gaat, kan het weer nog wel eens een dagje minder zijn. Dus neem voor de zekerheid wat regenkleding mee. Ook goede wandelschoenen zijn onmisbaar. Verder neem ik zelf altijd leesboek, wekker en m’n eigen hoofdkussen mee."