...

Land van verschilen
Een aantal jaren geleden maakten we een voorjaarsrondreis door Mexico, het land van de Azteken, Zapoteken, Olmeken, Tolteken, Mixteken en Maya's natuurlijk. Of... om in enige uiterlijke kenmerken te spreken, het land van de boomstammetjes, de kleine compacte stevige Mexicanen in het noord/westen, de nazaten van de Maya's, het indiaanse type in het zuid/oosten met hun scherpgesneden gezichten en de Big Mama's, een groot en zelfstandig type vrouw uit het zuiden rond Tehuantepec en erg populair bij trouwlustige Mexicanen.
 

Mexico City
Onze tocht begint in het hectische Mexico-Stad.  Op de zócalo, zo wordt in elke Mexicaanse stad het centrale plein genoemd, aanschouwen we de Kathedraal en het nationale paleis met prachtige muurschilderingen van Diego Rivera. Iets verderop staat het Paleis voor de Schone Kunsten, dat een kunstmuseum  en concertzaal herbergt. De groene Kevers in de stad zijn de 'milieuvriendelijke' taxi's. Naast de Basiliek van Madonna van Guadelupe bezoeken we de kleurrijke reli-markt, met allemaal religieuze koopwaar.
 

Teotihuacan
In de historische stad Teotihuacan bevindt zich de grootste opgravingssite van Mexico. Aan de Dodenlaan staan de indrukwekkende Piramide van de Zon (248 trappen), de Piramide van de Maan en de Tempel van Quetzalcoatl. Teotihuacán was een invloedrijke stad, waar naar alle waarschijnlijkheid ruim 125.000 mensen woonden tussen 500-750 na Christus. Pas eeuwen later werd de stad een belangrijk pelgrimsoord voor de Azteken en kreeg ze van hen haar huidige naam, die ‘Plaats waar men god wordt’ betekent.
 

Cañón del Sumidero
Met boot varen we door de canyon van de rivier Grijalva, ook wel Chiapa genoemd. De kloof is ten tijde van het Pleistoceen ontstaan, door een geologische breuk in de eeuwenoude rostwanden van meer dan een kilometer hoogte. Ongetwijfeld een van de meest spectaculaire canyons van Mexico. Aan het eind van de rivier is de Chicoasén-dam gebouwd, die zorgt voor 20% van de energie van Midden-Amerika. 
 

De mix van Christendom en Mayacultuur
Mexico is het land van de mariachi-muzikanten in het westen, de hoog rondslingerende Voleadores, de vele bewaard gebleven historische bezienswaardigheden uit verschillende perioden, de zeer steile piramiden, Chac de Regengod met slurf (wij mogen Sjaak zeggen). Het bezoek tijdens het carnavalsweekend aan het kerkje in San Juan Chamula is onvergetelijk, met een geheimzinnige sinistere mengeling van rooms-katholieke en indiaanse rituelen.